HáziPatika.com

| 2021. 07. 08. – 08:12

A méretes hasi zsírpárnák növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, még akkor is, ha az érintettek nem túlsúlyosak - közölte az Amerikai Szívgyógyász Szövetség.

A közvélekedéssel ellentétben nemcsak a túlsúly, hanem az egyre szélesedő derékbőség - még normális testsúly esetén - is növelheti a szívbetegségek kialkulásának kockázatát - erre hívta fel a figyelmet az Amerikai Szívgyógyász Szövetség. Véleményük szerint a belső szerveket körülvevő, úgynevezett hasi vagy zsigeri zsír felhalmozódása ebből a szempontból aggasztóbb, mint a bőr alatt gyarapodó zsír mennyisége - számol be róla a Harvard Health Publishing oldala - írja a Házipatika.com

A testszerte felhalmozódó zsír, ami akár a májban is megjelenhet - ezt nem alkoholos zsírmájbetegségnek nevezik - nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem komoly egészségügyi következményekkel járhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától kezdve az ízületi panaszokon át a csontritkulásig, vagy akár a diabéteszig. 

Mennyi hasi zsír számít elfogadhatónak? 

A Circulation tudományos folyóirat áprilisi számában megjelent közlemény szerint fontos a rendszeres önellenőrzés. Ennek legegyszerűbb módja, ha bizonyos időközönként mérőszalaggal megmérjük derékkörfogatunkat, hogy nyomon követhessük a gyarapodást. Ideális esetben a derékbőség kisebb a testmagasság felénél, még akkor is, ha a testtömegindexünk (BMI) a normál tartományba esik.

Hogyan szabadulhatunk meg a hasi zsírtól?

A felgyülemlett hasi zsírtól nem könnyű megszabadulni: erről a területről ugyanis meglehetősen nehéz - még célzottan is - lefaragni a felesleget. Szakértők szerint a rendszeres napi testmozgás mellett étrendünk tudatos átalakítása a legjobb megoldás.

Az úszógumik eltüntetését segítheti, ha kiiktatjuk étrendünkből a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, illetve a transzzsír tartalmú ételeket, ezek helyett sok zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztunk. Fontos a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel, az alkoholfogyasztás mérséklése, ahogy a dohányzásról való leszokás, a pihentető éjszakai alvás és a minket érő stressz tudatos mérséklése is. 


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek