HáziPatika.com

| 2021. 07. 08. – 16:13 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek sokasága gyűlhet össze a régi párnákon - egy szakértő éppen ezért javasolja, hogy hathavonta cseréljük ki őket. Más úgy véli, hogy a poratkák akár asztmát vagy allergiát is okozhatnak, így érdemes gyakran mosni az ágyneműt.

Lehet, hogy a kedvenc párnánkon jobban esik az alvás, ám hosszan tartó használatnak negatív következményei is lehetnek. A félévesnél régebbi ágynemű ugyanis kifejezetten allergén, mivel piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek halmozódnak fel rajta, illetve benne - írja a Házipatika.com

Az észak-karolinai Alvás az Életért Intézet főorvosa, Dr. Robert Oexman szerint az allergénekbe nyomott arccal történőalvásakné kialakulásához vezethet. Az intézet célja, hogy mérnökök és tudósok segítségével olyan termékeket fejlesszenek ki, amelyek lehetővé teszik a minél jobb alvásminőséget.

A párna a ludas az allergiában?

A Kansas Városi Allergia és Asztma Társaság szakértője, Dr. Mark Neustrom arra is rámutatott, hogy a felhalmozódott poratkák allergiát és asztmát idézhetnek elő. Becslései szerint a népesség ötödét kitevő allergiások kétharmada mutathat immunreakciót a kárpitokban és az ágyneműben lakozó poratkákra.

Dr. Neustrom kifejtette, hogy amennyiben a tünetek reggel és este erősebbek, előfordulhat, hogy a párna a ludas a dologban. A reakciót kiváltó fehérje ugyanis nem a levegőben terjed. A szakember éppen ezért rendszeres mosást és szárítást javasol óvintézkedés gyanánt. Új párna vásárlásakor pedig olyat érdemes választani, amely pontosan kitölti a vállak és a fej közötti területet lefekvéskor. Ez alapján a hasukon és a hátukon alvók vékonyabb párnát igényelnek, míg az oldalukon pihenőknek a vastagabb darabok közül javasolt választani a teljes kényelem érdekében.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!