HáziPatika.com

| 2021. 07. 08. – 06:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Valószínűleg sokan meglepődnek, de igaz: több kutatás is bebizonyította, hogy általában a konyha a lakásunk, illetve házunk legkoszosabb része. Az alábbi eszközök a leginkább koszosak.

Mosogatószivacs

Egy friss kutatás szerint egy mosogatószivacson akár 362 (!) féle baktérium is éldegélhet. Éppen ezért rendszeresen érdemes egy-egy percig mikrózni a nedves szivacsot, vagy a szárítási szakaszban betenni a mosogatógépbe. A magas hőmérséklet ugyanis a rajta lévő baktériumok 99 százalékát elpusztítja - írja a Házipatika.com.

Hűtőszekrény

A megvásárolt élelmiszerekkel együtt számos baktérium is bekerül a hűtőszekrénybe, amelyek közül jó néhány aktívan szaporodik is a nedves, sötét környezetben. Szalmonella, lisztéria, gomba, penész és E.coli - ezek bármelyike előfordulhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy havonta alaposan kitisztítsuk a hűtőszekrényt.

Mosogató

A mosogatóról sokan hiszik, hogy mivel az edények elmosogatása után kiöblítik, tiszta. Pedig nem. A zöldségekről, gyümölcsökről, használt edényekről, evőeszközökről rengeteg kórokozó gyűlik benne össze - egy kutatás szerint néha több mint egy wc-kagylóban. Éppen ezért naponta érdemes áttörölni valamilyen, a mosogatószernél erősebb tisztítószerrel is.

Konzervnyitó

Erre kevesen gondolnak, pedig a konzervnyitó pereme alatt megbújó ételmaradékok remek táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. Ezek aztán minden használatnál átkerülnek az éppen kinyitott konzervbe. Minden használat után alaposan mossuk el a konzervnyitót, ha ezt el szeretnénk kerülni.

Konyharuha

A szivacsokhoz hasonlóan a konyharuhákon, törölgetőruhákon is rengeteg baktérium telepszik meg, amely a nedves textilen tovább szaporodik. Nagyon fontos, hogy minden használat után teljesen szárítsuk meg a konyharuhákat, mielőtt újra használjuk őket, és ha a földről takarítottunk fel velük valamit, akkor azonnal tegyük a szennyesbe.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!