Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 01. – 08:08 | Kárpátalja |
A Balazséron található Mamma Mia Pizzéria igazi olaszos ízekkel várja vendégeit. Vezetői, Sütő Meliora és férje, Ferenc fiatalos lendülettel vágtak bele vállalkozásukba, hogy itthon teremthessék meg családjuk jövőjének alapjait.

Hirdetés

Az olaszok egyik nemzeti eledele, a pizza, azon ételek sorába tartozik, melyet idős és fiatal egyaránt kedvel. A magyar konyha ízvilágától sem áll ez távol, hisz a kemencében sült szalonnás-hagymás-kolbászos kenyérlángost eleink is az asztalra tették. Nem véletlen hát, hogy a mára elterjedt olaszos pizzát most is sokan készítik odahaza, kedvünk szerint ízesítve azt. De ha mégsem lenne időnk a sütögetéshez, egy hangulatos pizzériában családunkkal, barátainkkal közösen bármikor fogyaszthatjuk azt.

A Balazséron található Mamma Mia Pizzéria igazi olaszos ízekkel várja vendégeit. Vezetői, Sütő Meliora és férje, Ferenc fiatalos lendülettel vágtak bele vállalkozásukba, hogy itthon teremthessék meg családjuk jövőjének alapjait. Velük beszélgettünk indulásról, nehézségekről.

– Milyen ötletből indult a vállalkozásuk?

– Az épület, amely most a pizzériának ad helyet, a kétezres években került a nagyszüleim birtokába – indít Meliora. – Ők egy ABC-t és egy kávézót üzemeltettek benne egészen 2018-ig. Majd úgy határoztak, hogy a két unokájuk – én és az öcsém – folytassa tovább. Mi az idei év elejéig folytattuk is a munkát, de hála Istennek, kinőttük a helyet, ezért úgy döntöttünk, hogy külön utakon folytatjuk. Az öcsém vezeti továbbra is az ABC-t, mi pedig májusban megnyitottuk a pizzériánkat.

– Mindketten imádjuk a pizzát, és nagyon jó dolognak tartjuk az amerikai filmekben látott házhoz szállítást is. Ennek hatására döntöttünk a pizzéria mellett – egészíti ki Ferenc. – Soha nem állt távol tőlem ez az ágazat – a konyha, a vendéglátás, a kereskedelem. Már gyerekként is mindig a szüleim körül voltam, és segítettem nekik, most pedig a saját vállalkozásunkat vinni igazán jó érzés.

– Hol tanulták a mesterséget?

– Mindketten dolgoztunk külföldön, én konyhai munkán voltam. Ott szívtam magamba az alapokat, majd úgy éreztük, hogy haza kell jönnünk, és itthon boldogulni. Nagyon szeretjük az olasz konyhát, azokat az ízeket. Az olaszok igazán tudják értékelni és élvezni az ételt. Ennek hatására felkerestük Szernyén a Pizza 360 vezetőjét, Baksa Gyulát – ő is olaszos pizzákat kínál –, és tőle tanultuk meg mindazt, amit tudnunk kell – meséli Ferenc.

– Hogyan jött a névválasztás?

– Nagyon sokáig gondolkodtunk a megnevezésen, valami igazán frappánsat szerettünk volna. Eredetileg nem ez a név volt a tervünk, de amikor a kettő közül kellett választani, mindig ezt mondtuk önkéntelenül is. Arra gondoltam, hogy ez nem lehet véletlen, így ennél maradtunk. Egyébként a Mamma Mia egy olasz kifejezés, amely azt tükrözi, hogy valami nagyon jó, kiváló, rácsodálkozunk, hogy milyen finom. Mi ezt szerettük volna megjeleníteni – fejti ki Meliora.

– Egy abszolút közös vállalkozást szerettünk volna, minden közös megállapodás alapján született, ahogy a név is. A berendezést is úgy alakítottuk ki, hogy minket tükrözzön, az egyik sarok az én stílusomat jeleníti meg, a másik Meliét. Úgy gondozzuk ezt a helyet, mintha a második gyermekünk volna – teszi hozzá a férj.

– Milyen kínálattal várják vendégeiket?

– Tizenhárom fajta pizzát tudunk kínálni a hozzánk betérőknek. Ételeinkhez csakis minőségi alapanyagokat használunk, pl. importált olasz szalámikat, sajtokat stb. Az általunk készített pizzák kicsit másak, mint a környéken kaphatóak, mert olasz recept alapján készülnek, valamint a különböző feltétekkel igazán különleges ízeket kapunk. Van például sonkás, szalámis, hawaii pizzánk, emellett van Son Go Ku nevű, amelyre sonka, gomba, kukorica, mozzarella kerül, vagy Mátyás Király megnevezésű, amelyen csípős paradicsomszósz, házikolbász, bacon, lilahagyma és mozzarella található. Az igazán különlegesség pedig a Chees boom, amely egy hatsajtos pizza – mondja Ferenc.

– A pizzák mellett természetesen kávék, kapucsínók, üdítők is kaphatók. És mivel nagyon szeretjük az olasz konyhát, még olasz fagylaltunk is van. A kávézó részlegünk heti hét napon át üzemel reggel nyolctól este kilencig, pizzát azonban keddtől vasárnapig lehet kapni délelőtt 10:30-tól szintén este 21:00-ig, mivel hétfőn intézzük a beszerzéseket, feltöltjük a készleteinket. Nagy sikere van a házhoz szállításnak is, a szinte pár méterre lévő lakóházakból is rendelnek kiszállítással. A gyerekek élvezik, hogy ez milyen menő. Balazséron kívül kiszállítunk Jánosiba, Nagy- és Kisbégányba, Zápszonyba, Gutra, Beregardóba, Beregszászba, bárhová, ahonnan rendelnek tőlünk.

– Hatsajtos pizzát ritkán lehet kapni. Miből áll a feltét?

– Különlegessége, hogy már az alaphoz is használok mascarpone sajtot, aminek a krémes állaga igazán finom. Erre kerül rá a mozzarella, a füstölt sajt, a gorgonzola, amely a kéksajt vagy penészes sajt, a buffalo sajt és a parmezán. Ezek együtt egy igazán ízletes egyveleget alkotnak – büszkélkedik Ferenc.  

– Milyen nehézségekkel találták szembe magukat?

– Mint említettem, az idei év májusában nyitottunk, szinte a karantén közepén. Nem volt egyszerű, hiszen zárva kellett lennünk. Mikorra megnyithattuk volna a kávézó részlegünket, felújításba kezdtünk, ez is nehezítette a munkát. Ez alatt az idő alatt sajnos minket is elért a vírus, családunk több tagja kezelésre szorult. Megterhelő időszakot tudhatunk magunk mögött – emlékszik vissza Meliora –, de hála Istennek, már minden rendben van.

–  A visszatérő vendégkör kialakítása nem egyszerű.

– Nemrég indultunk és még nagyon újak vagyunk, de azt kell mondjuk, már most is sok visszatérő vendégünk van. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy ennyien szeretik az általunk készített ételeket. Rengeteg támogatást kaptunk, úgy a családunktól, mint a falubeliektől, és ez lendületet ad ahhoz, hogy folytassuk. Szívünk-lelkünk beletesszük ebbe a vállalkozásba, és öröm azt tapasztalni, hogy itthon is lehet boldogulni, nem kell idegenben élnünk – vallja a házaspár.

– További tervek…

– Nagyon sok tervünk van a fejlesztések terén. Szeretnénk bővíteni a helyiségünket, emellett a menüben is tervezünk újításokat. Meghallgatjuk a vendégeink tanácsát, észrevételeit és aszerint alakítjuk a kínálatunkat. Terveink között szerepel még egy gasztronómiai utazás Európán belül, hogy még inkább szélesítsük látókörünket.

– Váljanak valóra álmaik!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 30. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés