MTI

| 2021. 08. 10. – 15:30 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem halt meg senki, de újabb 35 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 654 096 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 494 110-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 810 046-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 30 037 - írja az MTI.

A gyógyultak száma 759 033.

Kórházban 87 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 20 976.

Hatósági házi karanténban 1137-en vannak, a mintavételek száma 6 399 106.

Közölték: a koronavírus delta variánsa több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás - írták.

Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető.

Eddig 64 ezren foglaltak időpontot a harmadik oltásra, és 52 ezren már megkapták.

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is. A 12-17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra,

és 152 ezer fiatalt (a 80 százalékukat) már be is oltottak.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, de a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető az oltás. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 évesek oltására: a Pfizeré és a Modernáé.

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget - tudatták.

Emlékeztettek arra, még tart a nemzeti konzultáció, amellyel a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életről, a többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.

Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás - írták. Azoknak, akik unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük

vagy az eeszt lakossági portálra belépve kinyomtatniuk az uniós Covid-igazolást.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 772) és Pest megyében (112 345) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 810), Győr-Moson-Sopron (44 529) és Hajdú-Bihar megye (42 663). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 804 fertőzöttel.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!