Origo
| 2021. 08. 10. – 14:00 | Afrika |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A világ két legjelentősebb kakaónagyhatalmának számító ország, Elefántcsontpart és Ghána, bejelentette, hogy összefognak a piaci árak stabilizálása és a gyerekmunka visszaszorítása érdekében.

Jelentős összefogást jelentettek be a kakaópiacon: Elefántcsontpart és Ghána közös erővel lépnek fel az iparágban tapasztalható problémák ellen – írja az Africanews-ra hivatkozva az Origo.

Elefántcsontpart adja ugyanis a világ teljes kakaókínálatának több mint 40 százalékát, míg Ghána legalább 20 százalékért felel.

Mindazonáltal a kitermelők több mint fele a szegénységi küszöb alatt él. 

A két ország egyébként 2019-ben már összefogott, hogy közös erővel érje el a kakaóárak emelkedését, azonban a koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta a helyzetet. A globális kereslet ugyanis csökkenésnek indult, a vásárlók pedig vonakodtak megfizetni a magasabb árakat.

Most azonban a ghánai külügyminiszter, Shirley Ayorkor Botchway közölte, a két ország megállapodott abban, hogy egy közös szervezetet hoznak létre, amely kutatással, az árak alakulásával, valamint a gyerekmunka visszaszorításával foglalkozik majd.

Hozzátette, eddig is volt rá példa, hogy Elefántcsontpart és Ghána együttesen próbált fellépni az említett problémákkal szemben, azonban most egy formális szervezetet is létrehoznak, ami jelentősen növeli az együttműködés hatékonyságát.

A világ csokoládépiacának mérete jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt, azonban a termelés néhány multinacionális vállalat kezében koncentrálódik. 

Az elefántcsontparti szakértők szerint pedig a kakaó ára még mindig igen alacsony.

Annak ellenére is, hogy a két ország már eddig is tárgyalásokat folytatott a vállalatokkal, hogy azok járuljanak hozzá ahhoz, hogy mérsékelhessék a szegénységet a kakaóbab-termelő farmerek körében.

A helyzet pedig igen súlyos, tekintve hogy a Világbank számításai szerint

a szektorban dolgozó, nagyjából egymillió ember több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, vagyis napi kevesebb mint 1,2 dollárt keres.

A kezdeményezéstől az országok vezetői azt várják, hogy az végül a termelőknek és az országok gazdaságának is segít majd.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!