MTI

| 2021. 08. 11. – 18:00 | Görögország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem elég, hogy Görögországban továbbra is terjed a koronavírus-járvány - még júliusban is komoly korlátozásokat kellett bevezetni egyes helyeken -, július végén bozót- és erdőtűz ütött ki Dél-Görögországban, mely végül közel 100 ezer hektár felégéséhez vezetett.

A tűz alapvetően a rendkívüli aszállyal sújtott területeken terjedt el, a fővárost is veszélyeztetve - írja az MTI.

Mostanra nagyjából sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését a legtöbb helyen, a katasztrófa azonban hatalmas károkat okozott, és még a miniszterelnök is bocsánatot kért a görög lakosságtól, mert állítása szerint bár a kormány mindent megtett, ami emberileg lehetséges volt, esetenként ez nem volt elég.

Az első hírek a görögországi erdőtüzekről július 27-én érkeztek,

amikor is az Athéntól északkeletre 20 km-re találtható Sztamata-Dionüszosz régióban tört ki a legveszélyesebb tűz, ráadásul a lángokat az erős szél is vitte tovább.

Már akkor házak semmisültek meg, sok lakót biztonságba kellett helyezni. 

A tűz oltására a földi egységek mellett repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek. Az erős széllökések mellett a hőmérséklet helyenként meghaladta a 40 Celsius fokot is.

Az extrém hőhullám napokig kitartott az országban, ami nehezítette az oltási munkálatokat. Az éjszakák sem hoztak enyhülést, elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken 30 Celsius-fok fölött maradt a legalacsonyabb napi hőmérséklet.

Július utolsó napján Patrasz város közelében négy falut evakuáltak az újonnan kiütött erdőtűz miatt. A környező autóutakat le kellett zárni, és nem lehetett közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem. A füst miatt veszélybe kerültek a tengerparti fürdőzők is.

Augusztus elején arról érkeztek hírek, hogy Rodoszon megfékezték a bozóttüzet, a hőség azonban nem enyhült, és továbbra is tűzveszélytől tartott a tűzoltóság.

A szigeten három faluból menekítették ki a lakosokat.

A tűz ideiglenes áramkimaradást is okozott, ezért a hatóságok az energiafogyasztás korlátozására kérték a lakosságot. 

Az ország déli részén már augusztus elején több mint háromezer hektárnyi fenyő-, és olajfaliget vált a tűz martalékává.

A fővárosban egy időre lezárták az Akropoliszt a hőség miatt, miután Athén közelében lángolt a növényzet.

Az erdőtüzek miatt vastag füstfelhő borította be a város légterének egy részét.

Több vasútvonalon leállt a közlekedés és egy autópályaszakaszt is le kellett zárni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök akkor arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell szembenéznie. A polgári védelem arra kérte a lakosokat, hogy tartsák csukva otthonuk ablakait, nehogy egy bepattanó szikra lakástüzet okozzon.

Az erdőtüzek helyszínein több száz tűzoltó munkálkodott minden nap, helikopterek és repülőgépek segítségével próbálták oltani a lángokat, amibe a hadsereg is besegített. Athén fölött sűrű füst terjengett.

A lángok megrongálták a várost körülvevő elektromos hálózat egy részét is.

A tűzvész érintette az ókori olimpiai játékok helyszínét, a tűzoltóknak azonban sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét, mely Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés