Origo
| 2021. 08. 12. – 17:00 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A változó hosszúságú Skysphere megmutatja, hogy milyen irányba fog elmozdulni a formatervezés és a műszaki fejlesztés az Audinál.

A német prémiumgyártó legújabb tanulmányautója Pebble Beach-en, Kaliforniában, a Monterey Car Week nevű rangos kiállításon debütált - írja az Origo.

Ez az első három "Sphere" elektromos autó közül, amit az Audi a következő hónapokban le fog leplezni.

A Skysphere után jön a szeptemberi Müncheni Autószalonon a Grandsphere, amely az A8 jövőjét fogja megmutatni, aztán pedig 2022-ben jön az Urbansphere, amely egy önvezető városi szabadidő-autó lesz.

De térjünk vissza a cikkünk témájához, a Skysphere-hez, amely egy elektromos hajtású, 4-es szintű önvezetésre képes, részben alakváltásra képes roadster, amelynek elképesztő megjelenését az 1937-től 1938-ig gyártott Horch 853 roadster inspirálta, a formaterve az Audi kaliforniai dizájnstúdiójában készült.

Ez a „progressive luxury" formanyelv legújabb képviselője, a közeljövő szériagyártású Audijain is minden bizonnyal találkozhatunk majd a fehér OLED-ekkel kirakott singleframe hűtőmaszkkal, a keskeny lézerfényszórókkal, a lépcsős kialakítású farrésszel, és a szépen ívelt sárvédőszélesítésekkel.

Azonban a Skysphere legnagyobb különlegessége, a változtatható hossz/tengelytáv várhatóan a tanulmány privilégiuma marad:

az első tengely és az A-oszlop közötti rész 25 centivel képes megnyújtani magát

(5 másodperc alatt, akár menet közben is), így az Audi tanulmánya felváltva tudja egy hosszú tengelytávú gran turismo stabilitását, nyugalmát, és egy agilis roadster sportosságát nyújtani. Ha meg van nyújtva, akkor a meseszép karosszéria 5190 mm hosszú, vagyis kifejezetten nagy egy kétüléses kocsihoz képest, viszont az 1,8 tonnás tömeg nem sok egy luxus-villanyautótól.

A belső teret az 1930-as évek art-deco stílusa inspirálta, az üléseket fenntarthatóan gyártott mikroszálas szövet burkolja, a díszbetétek eukaliptuszfából és műbőrből készültek.

Amikor önvezetőként használják a Skysphere-t, a "by wire" rendszerű kormánykerék és a pedálok visszahúzódnak a műszerfalba, amitől még tágasabbá válik a kabin. Szinte minden funkciót egy hatalmas, 1415 mm széles és 180 mm magas érintőképernyőről lehet vezérelni, fizikai gombok alig vannak, a fejtámlába légbeömlő nyílásokat rejtettek, hogy télen se kelljen feltétlen becsukni a tetőt.

Több mint 80 kWh az ülések mögé és közé tett akkumulátorpanelek összesített kapacitása, ami elméletileg 500 km-es hatótávot biztosít. Minden keréknél fejlett, kettős keresztlengőkaros futómű dolgozik az Audi új generációs, háromkamrás légrugóival és aktív stabilizátorokkal,

a megfelelő fordulékonyság és kanyarstabilitás érdekében hátsó kerekek is kormányzottak. 

Sajnos az Audi nem tervezi a Skysphere sorozatgyártását, pedig a Volkswagen-konszern készülő, rugalmasan alakítható elektromosautó-platformja, az SSP architektúra megfelelő alapot biztosítana ehhez. Igaz, a változtatható hossz egy rémálom lenne a mérnököknek gyárthatósági, biztonságtechnikai és engedélyeztetési szempontból is.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!