HáziPatika.com

| 2021. 08. 12. – 08:08

A megfelelő fényvédelem fontosságát manapság már számos felületen hangsúlyozzák, de a nyári időszakban sajnos még mindig nem ritka, hogy valaki leég. Ilyenkor a sérült bőr extra törődést, ápolása pedig különös körültekintést és figyelmet igényel.

A leégés a napkárosodás súlyosabb, és egyben egyik leggyakoribb formája, amit javarészt az UVB-sugarak okoznak. Ahhoz, hogy a tünetei (a bőr kipirosodása, érzékenysége, esetleg felhólyagosodása) megjelenjenek, akár 4-5 órára is szükség lehet. A legfontosabb ilyenkor, hogy a bőrt minél hamarabb lehűtsük, illetve, hogy enyhítsük az UV-sugárzás hatására fellépő bőrgyulladást. Cikkében a Brightside a leégéssel és az azt követő bőrápolással foglalkozik - írja a Házipatika.com.

Víz, víz, víz!

A legjobb ilyenkor a hideg vizes zuhany, illetve fürdő, valamint a hideg vízzel benedvesített, tiszta törölközővel vagy kendővel történő borogatás. Ha pedig valamilyen bőrápoló szerrel, krémmel kezelnénk a leégett bőrt, akkor is érdemes óvatosnak és körültekintőnek lenni. Az aloe verás gélek például segíthetnek enyhíteni a leégés tüneteit, de fontos, hogy ne tartalmazzanak alkoholt, benzokaint, mert ezek hatására bőrirritáció léphet fel. Az illatanyagokat tartalmazó készítményeket ugyancsak érdemes mellőzni a további bőrirritáció elkerülése miatt.

A közhiedelemmel ellentétben jegelni sem érdemes a leégett bőrt, mivel a felforrósodott bőrrétegnek az extrém hideg okozta sokk csak további károkat okozhat. Szintén kerülendő a vastag, sűrű krémek, kenőcsök, testápolók használata, mivel ezek nehezítik, hogy a bőr megfelelően le tudjon hűlni. Inkább a géles, tejes állagú, vizes bázisú készítmények azok, amik ilyenkor hozzájárulhatnak a bőr állapotának javulásához. A termékek címkéjén érdemes az olyan hatóanyagokat keresni, mint a panthenol vagy az allantoin.

Nem mindegy, mit viselünk

Nagyon fontos, hogy a leégett bőrrészt a továbbiakban ne érje nap, ha kimegyünk a szabadba, védjük a bőrt laza, világos színű, könnyű és puha anyagú ruházattal, viseljünk kalapot, napszemüveget. Mindenképpen kerüljük a túl szoros, illetve durva anyagú ruházatot. A leégett arcbőrt ne sminkeljük, várjuk meg, míg a bőr megnyugszik, lehámlik, mert az alapozó csak lassítja a gyógyulási folyamatot.

A hámló bőrt ne nyúzzuk, ne szedegessük kézzel a foszló bőrdarabokat, hagyjuk, hogy a szervezetünk természetes regeneráló folyamatai dolgozzanak és kifejtsék a hatásukat. Ha hólyagosra égtünk, a hólyagokat ne piszkáljuk, ne szúrjuk ki, és hólyagos leégés esetén egyébként is forduljunk mindig bőrgyógyászhoz. Felejtsük el az olyan házi praktikákat, mint az almaecet vagy a tejföl, mert sem az almasav, sem a tejsav nem olyasmi, amire egy leégett, irritált, meggyengült védőrétegű bőrnek szüksége van.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek