Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 12. – 08:30 | Kárpátalja |
A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) idén huszadik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Nyári Pedagógusakadémiát. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) idén huszadik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Nyári Pedagógusakadémiát azzal a céllal, hogy a helyi magyarság oktatóit minél több tudással, technikai szakértelemmel vértezzék fel.

A rendezvény augusztus 9. és 13. között valósult meg a Rákóczi Főiskolán, a résztvevők plenáris előadásokon és szekcióüléseken – robotika, régi zene és hangszerek, néphagyomány az óvodában, legó az oktatásban – mélyítheték tudásukat.

Augusztus 11-én a nap első felében a gyakorlati foglalkozásoké volt a főszerep. A résztvevők különböző szekciókban kipróbálhatták azokat a módszereket, melyekről az előadások alkalmával hallottak. Ezt követően Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke tartott plenáris előadást A kárpátaljai oktatás helyzete a 2019-es külső független érettségi eredmények tükrében címmel. Előadásának bevezetőjében a pedagógiai értékelési módszerekről szólt. Az értékelésnek fontos szerepe van a tanítási folyamatban, ennek alapján tudjuk lemérni a tanuló tudásszintjét, később pedig az általunk adott értékelések alapján ítélnek az emberek, szelektálnak a munkaadók a jelentkezők közül – emelte ki. Kifejtette, hogy nagyon átgondolt oktatási és értékelési módszereket kell kidolgozni ahhoz, hogy megfelelő eredmények szülessenek, vagyis a tanulók megfelelő tudásszinttel kerüljenek ki az iskolából. „A kárpátaljai magyarság tragédiája pedig az, hogy a külső független tesztelés (ZNO) alkalmával például ukrán nyelvből és irodalomból mindenkinek ugyanazt a tesztsort kell megírnia, amit eredetileg egy ukrán anyanyelvű, ukrán filológiára felvételiző számára készítettek” – emelte ki.

Előadásának második felében bemutatásra került A kárpátaljai oktatás helyzete a 2019-es külső független érettségi eredmények tükrében című könyv, mely Orosz Ildikó és Pallay Katalin, a Rákóczi Főiskola tanára közös munkája, és amely átfogó képet ad a kárpátaljai érettségizők teljesítményéről országos és kárpátaljai összehasonlításban. 2019-től iskolatípustól és továbbtanulási szándéktól függetlenül minden érettségizőnek minimum 3 tárgyból független tesztvizsgát kellett tennie. Ez volt az első év, amely érettségi vizsgái országos teljeskörű felmérésnek tekinthetők, és eredményei lehetőséget teremtenek az oktatási intézmények teljesítményének összehasonlítására, emlékeztetett az elnök asszony. A kötetben részletes diagramokon láthatók, hogyan teljesítettek a kárpátaljai magyar-, ukrán- és vegyes tannyelvű iskolák az adott évben. A bemutatóból megtudhattuk, hogy a megye szinte minden tárgyból sereghajtó volt, de a statisztikából az is kitűnik, hogy ez nem az anyanyelvű oktatás miatt, hanem az oktatás színvonala miatt alakult így, hisz országos szinten az érettségizők 15,48%-a nem érte el az átmenő ponthatárt ukránból. „Következtetésképpen azt mondhatjuk, hogy ahhoz, hogy megfelelő tudásszintet tudjunk mérni a tesztekkel, különböző iskolatípusokra különböző feladatsorokat kellene összeállítani. Emellett az anyanyelven való oktatás engedélyezése is nagyon fontos lenne, hisz csak így tudja a tanuló megfelelő mértékben elsajátítani a matematikát, történelmet, biológiát, összegezte Orosz Ildikó.

Az előadást követően ismét gyakorlati foglalkozásokon vehettek részt a jelenlévők. A nap zárásaként pedig a Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma színház színészeinek előadásában a Köszi, köszi… című kabaré-összeállítást tekinthették meg a pedagógusok.

Kurmay Anita

Hirdetés

  • A kárpátaljai oktatás helyzete a Kölcsey Pedagógusakadémián

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 33. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés