HáziPatika.com

Megosztás


"Ne az esti órákra időzítsük a sportolást, különben nehezebben fogunk tudni elaludni" - tanácsolja rengeteg fitneszszakértő, régebbi megfigyelésekre alapozva. Közelmúltbeli kutatási eredmények szerint azonban ez nem feltétlenül van így.

Tény, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul ahhoz, hogy éjszaka nyugodtabban aludjunk, másnap pedig kipihentebben ébredjünk. De a késő esti edzéstől mégis óva intik az embereket, mert eddig azt feltételezték, hogy az felborítja a biológiai ritmust, lazulás helyett felpörög a szervezet (beleértve agyunkat is), így csak jóval később jön álom a szemünkre. Ám jó hír azoknak, akik nem tudják korán reggel vagy napközben letudni a sportolást: mégsem kell tartózkodni az esti mozgástól, és ha figyelünk néhány szabályra, nem is fogunk utána álmatlanul forgolódni, sőt! - írja a Házipatika.com.

Megdőlt a korábbi elmélet

Egy tavalyi kísérletben arra kértek 12 egészséges férfit, hogy három napra költözzenek be a Queensland Egyetem laboratóriumába. Az egyik estén 30 perces közepes intenzitásúaerobikedzésen vettek részt, másszor 30 percen át közepes intenzitású erőnléti gyakorlatokat végeztek, a harmadikon pedig nem sportoltak. Az edzések után 90 perccel feküdtek le aludni, az éjszaka folyamán pedig monitorozták a testhőmérsékletüket és alvásminőségüket. Az adataik azt mutatták, hogy a tréningek nem befolyásolták, mennyire aludtak jól.

Hasonló eredményre jutott egy másik kutatás, amelyet szintén a tavalyi évben a European Journal of Applied Physiology című tudományos folyóiratban publikáltak. Itt 16 nő és férfi végzett közepes intenzitású edzést a nap különböző időszakaiban, köztük este is, 2 vagy 4 órával lefekvés előtt. A tudósok összegzése szerint a késői fizikai aktivitás nem volt hatással az alvásminőségükre.

Így érdemes időzíteni az esti edzést

Szakemberek az új kutatások fényében arra jutottak, hogy amennyiben 60-90 perccel lefekvés  előtt befejezzük az edzést, akkor a szervezetünknek marad elég ideje arra, hogy lelazuljon, és ugyanolyan jól fogunk aludni, mintha csak reggel vagy délután sportoltunk volna. Ha tehát például 10 órakor bújunk ágyba és előtte még szeretnénk végigcsinálni egy másfélórás tréninget, akkor legkésőbb fél 8-kor kezdjünk bele. 

Ugyanakkor nemcsak az számít, hogy mikor edzünk: az is ugyanolyan fontos, hogy milyen mozgásformát választunk. Este részesítsük előnyben a könnyed vagy maximum mérsékelten intenzív sportokat, például jógázzunk, ússzunk, kocogjunk vagy kerékpározzunk lassabb tempóban, tornázzunk kisebb súlyokkal. A magas intenzitású edzések (például HIIT, aerobik, TRX, gyors futás) ugyanis túlzottan megemelik a pulzusszámot, és valóban okozhatják azt, hogy rosszabbul alszunk utána.