HáziPatika.com

| 2021. 08. 13. – 20:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A felnőtt lakosság körülbelül négyötöde szenvedett már legalább egyszer derékfájástól. Néhány jógapóz segíthet a megelőzésben és enyhítheti a panaszokat.

Galambpóz

Indítsuk térdelőtámaszból, a jobb lábbal lépjünk előre a kezek közé, a jobb talpat csúsztassuk ki balra, és fektessük fel a lábszárat a talajra. Üljünk ki a jobb oldalra, távolítsuk a sarkat a medencétől, de figyeljük, hogy a térd ne feszüljön. Testsúlyunkat vigyük középre, egyenesedjünk fel, kezeinkkel támasszuk meg magunkat - írja a Házipatika.com.

Fél-egy percig tartsuk ki a mozdulatot, majd ismételjük meg a másik oldalra is.

Csecsemőpóz

Üljünk a sarkunkra, nyissuk a térdeket csípőszélességbe. Kilégzésre hajoljunk előre, és nyújtsuk előre a talajon a karokat. A tenyerünkkel nyújtózzunk messzire, és lassan engedjük le a törzset a talaj felé, amíg a homlokunkkal meg nem tudjuk érinteni a talajt. A fenék maradjon a sarkakon, ne emeljük fel!

Akár több percig is kitarthatjuk ezt a mozdulatot.

Macskapóz

Térdelőtámaszból indítsuk. A térdek a csípőcsontok alatt, a tenyerek pontosan a vállak alatt helyezkedjenek el, a csukló és a könyök egy vonalban legyen. Belégzéssel homorítva nyújtózkodjunk felfele, mintha füleinket próbálnánk eltávolítani a vállainktól. Kilégzéssel kezdjünk el domborítani, mintha a köldökünket szeretnénk megnézni.

Végezzünk belőle legalább 5-10 ismétlést.

Ülésből előrehajlás

Nyújtott lábú ülőhelyzetben belégzéssel emeljük a karokat a fülünk mellé. Kilégzéssel, a hasat behúzva kezdjünk előredönteni úgy, hogy a döntést a gerinc legalsó részéből indítjuk, és a mellkasunkat végig nyitva tartjuk. Csak addig dőljünk előre, amíg az egész gerinc nyújtásban tud maradni. Fogjuk meg a lábunkat ott, ahol elérjük, és lélegezzünk mélyeket. Minden kilégzésnél próbáljunk még előrébb hajolni, még nagyobbat nyújtani.

Tartsuk ki 4-5 kilégzésig a pózt.

Lefelé néző kutya póz

Feküdjünk hasra, nyújtózzunk ki, és a tenyereket szétterpesztett ujjakkal nyomjuk a talajba. A talpunkra és a tenyerünkre támaszkodva nyomjuk fel a csípőnket, amíg testünk fordított "V" alakot nem vesz fel.

Fél-egy percig tartsuk ki a pózt.

Kobrapóz

Feküdjünk a hasunkra, homlok a talajon, helyezzük a tenyereket a váll alá, a karok szorosan a test mellett, a lábak csípőszélességben, térd nyújtva. Belégzéssel emeljük fel a fejünket és a törzsünket úgy, hogy közben a medencénk maradjon a talajon. Kilégzéssel lassan ereszkedjünk vissza a talajra.

Eleinte elég, ha csak pár másodpercig tartjuk ki a pózt.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés