HáziPatika.com

| 2021. 08. 14. – 10:11

A fiatal és az idősebb felnőttek szívinfarktusra vagy más szív- és érrendszeri betegségre való kockázatát is csökkenti a növényi alapú élelmiszerekből álló étrend - de ez nem jelenti azt, hogy vegetáriánus étrendre kellene átállni.

A tanulmányban, amelyet a Journal of the American Heart Association című folyóiratban közöltek, azt figyelték meg, hogy ha a fiatal felnőttek növényi alapú étrendet követnek, akkor a középkorú éveikre csökken a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség és több másfajta szívbetegség kockázata - olvasható a heart.org cikkében.

"Jól tesszük, ha olyan növényi alapú ételeket választunk, amelyek közel állnak a természetes állapotukhoz és nem feldolgozott élelmiszerek" - javasolja Yuni Choi, a fiatal felnőttekről szóló tanulmány vezető szerzője. Choi a Minnesotai Egyetem Minneapolisban lévő Közegészségügyi Intézetének posztdoktor kutatója. "Az az álláspontunk, hogy az étrendünkbe időnként bevehetünk egy kevés olyan állati eredetű ételt is, mint a nem rántott szárnyashús, a nem rántott hal, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek" - tette hozzá - írja a Házipatika.com.

Choi kutatócsoportja 4 946 fiatal felnőtt étrendjére és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulására vonatkozó adatait vizsgálták, a vizsgálati alanyok 18 és 30 év közöttiek voltak, és a Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) nevű kutatás résztvevői voltak. Az étrendre vonatkozó adatokat interjúkon kérdezték ki, és a pácienseknek nem mondták meg, hogy mit egyenek. Az alapján, hogy mit tudtak meg a résztvevők szív- és érrendszeri betegségekkel való érintettségéről, arra a következtetésre jutottak, hogy ebből a szempontból előnyösek a következő ételek: gyümölcs, zöldség, bab, csonthéjasok és teljes a kiőrlésű gabona, míg a következő ételek ártanak a szív egészségének: sültkrumpli, zsíros vöröshúsok, sós rágcsálnivalók, cukrászsütemények és cukrozott üdítők. Semlegesek a következő ételek: finomított gabona, sovány húsok és kagyló.

Azoknak a résztvevőknek 52 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegségük a harmincéves nyomon követési időszak alatt, akiknek az étrendjében az egészséges növényi alapú ételek domináltak, és csak kisebb arányban fordultak elő az egészségtelen ételek. Akiknek az étrendje a legnagyobb mértékben változott az egészséges irányba, idősebb korukra 61 százalékkal lett alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a valószínűsége azokhoz képest, akiknek a legerősebben változott egészségtelen irányba az étrendjük. "A korábbi kutatások egyes tápanyagokra és egyes ételekre fókuszáltak, és ezért nagyon kevés adatunk volt eddig a növényi alapú étrend és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának hosszú távú összefüggéséről" - jelentette ki Choi.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek