MTI

| 2021. 08. 14. – 11:44

Lengyelország 1,2 millió adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát ad el Ukrajnának a fel nem használt készleteiből. Az első, augusztusi szállítmányban 650 ezer adagot továbbítanak - közölte pénteken az egészségügyi miniszterhelyettes.

A raktárban tárolt vakcinák eladásáról a tárca folyamatosan fog dönteni a készletek nagyságától függően, ügyelve arra, hogy az oltóanyag érvényessége ne járjon le - mondta el Waldemar Kraska az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak.

"Ukrajnában még mindig nincs elegendő oltóanyag, több az igénylő, mint a vakcina" - jegyezte meg a miniszterhelyettes, utalva egyúttal a lengyelek csökkenő oltakozási hajlandóságára.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk már július közepén bejelentette: a lengyelországi oltási kampány dinamikájától függően Varsó több tízmillió adag vakcinát adna el külföldre, a többi között Ukrajnának és Georgiának, illetve egyes nyugat-balkáni országoknak.

Az Európai Unió által közvetített szerződések keretében Lengyelország a jövő év márciusáig mintegy 100 millió adag vakcinát szerez be. Varsó arról is megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy a beszerzésekből legalább négymillió adagot harmadik országoknak továbbít.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a lengyelországi vakcinakészlet jelenleg 8,6 millió adagból áll.

Péntekig több mint 18 millió lengyel részesült a teljes oltásban. Míg júniusban a beadott oltások száma egyes napokon megközelítette a félmilliót, július elejétől ezek az adatok folyamatosan csökkentek, jelenleg 60 ezer körül mozog az érdeklődők napi száma.

A járványadatok egyelőre alacsony szinten stagnálnak, pénteken 196 új fertőzést jegyeztek a nem egészen 38 milliós országban. Kraska a rádióinterjúban elmondta: a kimutatott esetek számában ennek ellenére heti átlagban 20-22 százalékos növekedés tapasztalható. A következő hét héten belül még nem várható a járványhelyzet ugrásszerű romlása, "határozottan több" fertőzésre majd a nyaralások végeztével, néhány hét múlva lehet számítani - ismertette a tárca elemzéseit Kraska.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter korábban jelezte: amint a fertőzések napi növekménye meghaladja az ezret, a legalacsonyabb beoltottsági arányt produkáló vajdaságokban visszaállíthatják a tavaszihoz hasonló korlátozásokat, amelyek viszont nem terjednek ki majd a beoltottakra.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek