HáziPatika.com

| 2021. 08. 15. – 16:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ujjbegyeink apró bőrredőinek rajzolatát jelentős mértékben génjeink határozzák meg, és ahogy nincs két egyforma ember a világon, úgy nincs két egyforma ujjlenyomat sem. De vajon mi a helyzet az egypetéjű ikrek esetében, akik genetikája közös tőről fakad?

Az egypetéjű ikrek ugyanabból a petéből fejlődnek ki, de a szétválás már a terhesség igen korai szakaszában megtörténik. Végül két gyermek jön tehát világra, akik közel azonos genetikai információkat hoznak magukkal mindkét szülőtől, illetve szinte majdnem teljesen egyforma a külső megjelenésük is. Bizonyos tekintetben úgy is fogalmazhatunk, hogy az egypetéjű ikrek egymás klónjai, mindazonáltal a méhen belüli genetikai mutációk révén mégsem osztoznak száz százalékban ugyanazon a DNS-en - írja cikkében a Live Science. Ráadásul hiába hasonlít nagyon egymásra a genetikájuk, az ujjlenyomatuk mégsem azonos. Lássuk, hogyan lehetséges ez - írja a Házipatika.com.

Nincs két egyforma ujjlenyomat a Földön

"Miközben az egypetéjű ikrek értelemszerűen több hasonlóságot mutatnak egymással, mint két találomra kiválasztott ember, ezzel együtt az ujjlenyomatuk kellően eltérő ahhoz, hogy egyedileg beazonosíthatóvá tegye őket" - mondta el a Live Science-nek Simona Francese, a sheffieldi Hallam Egyetem törvényszéki szakértője. "Annak esélye, hogy két személy ujjlenyomata tökéletesen egyforma legyen, 1 a 64 millióhoz. Mind ez idáig nem fordult még elő, hogy két ujjlenyomatot egyezőnek találtak volna" - tette hozzá.

Bár az egypetéjű ikrek DNS-e közel azonos, ugyanakkor nem a DNS az egyetlen tényező, amely befolyásolja egy ember ujjlenyomatának rajzolatát. Kisebb súllyal ugyan, de környezeti faktorok is latba esnek ugyanis, és kihatással lehetnek az ujjlenyomat kialakulására a méhen belüli fejlődés során. Az ujjlenyomat formálódása a magzati fejlődés 13. és 19. hete között zajlik le, eközben pedig akár a magzat elhelyezkedése a méhben, a tápanyagellátás, de még a köldökzsinór hossza is befolyással lehet a folyamatra Francese elmondása szerint. Mi több, még a születés után is változhat az ujjlenyomat. "Bőrbetegségek, hegek, égési sérülésekés - ritka esetekben - gyógyszerek is megváltoztathatják átmenetileg vagy tartósan a bőrredők részleteit" - mondta el a szakértő.

Hiába hasonlítanak tehát az egypetéjű ikrek olyannyira egymásra, hogy akár közeli barátaikat és családtagjaikat is képesek lehetnek megtéveszteni, mindig marad egy biztos pont, ami alapján meg lehet őket különböztetni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!