Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 16. – 09:00 | Kárpátalja |
Augusztus 14-én, szombaton nyolcadik alkalommal került összeöntésre a kárpátaljai gazdák által felajánlott, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében összegyűjtött kenyérnek való.  Fotó: Jakab Lajos

Hirdetés

Augusztus 14-én, szombaton nyolcadik alkalommal került összeöntésre a kárpátaljai gazdák által felajánlott, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében összegyűjtött kenyérnek való. Az ünnepélyes eseménynek az idén is a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Gyermekotthon adott otthont.

Köszöntőjében Katona Viktória, a gyermekotthon lelkésze arról beszélt, hogy gazdasági szempontból nehéz és válságos időszakon vagyunk túl, amely során akár a félelem és kétségbeesés is úrrá lehetett volna, de ehelyett az Úr megáldotta a minden nehézségek ellenére vető és arató gazdák munkáját, ezért most hálát adhatunk a Teremtőnek.

,,Ami nyolc évvel ezelőtt egy szimbolikus gesztusként indult, az mostanra a Kárpát-medence egyik legjelentősebb karitatív akciójává nőtte ki magát. Ez idő alatt megvalósult az a fajta gazdaösszefogás is, amelynek a lényege: ha nekem van, akkor neked is jut” – utalt a kezdeményezés jelentőségére Hidi László, a Pro Agricultura Carpatica Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke, aki emlékeztetett rá, hogy a kárpátaljai gazdatársadalom a kezdetektől részt vesz ebben a nemes akcióban.

Mint mondta, az idei, átlagosnál gyengébb termés ellenére is jelentős volt az adakozási kedv, ami, számokra lefordítva: 1222 gazdától összegyűjtött közel 90 tonna búzamennyiséget jelent, de a gyakorlat azt mutatja, hogy még az elkövetkezendő napokban is érkezhet a kenyérnekvaló a gyűjtőpontokra. Beszédének végén Hidi László köszönetet mondott a gyűjtésben aktív szerepet vállaló KMKSZ-alapszervezeti elnököknek, illetve a történelmi egyházaknak.

Példa nélkülinek nevezte az egy évtizede indult kezdeményezést Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke, Hajdúnánás polgármestere, aki elsőként tolmácsolta Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnökének üdvözletét.

Mint mondta, a Baranya megyéből induló, és az első évben alig 10 tonna gabonát eredményező gyűjtőakció mára 1100 tonnánál tart, de ezt nem lehet versenynek tekinteni, sokkal inkább a magyar-magyar összefogás egyik legjelentősebb megnyilvánulásának.

Az elnök úr Pál apostol szavait idézve – ,,Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig kaptad, miért dicsekszel, mintha nem kaptad volna?” – azt hangsúlyozta, hogy minden gazdagságunk az Úrtól van, és ennek függvényében hálával tartozunk minden földi táplálékért.

Beszéde végén azt emelte ki, hogy kalapot kell emelni a kárpátaljai magyarság előtt, hiszen az itt élő közösség minden nehézség ellenére kitart a szülőföldje mellett, vet és arat, őrzi és ápolja örökségbe kapott értékeit.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a megyei tanács képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Az elnök asszony példás összefogásnak nevezte ezt a kezdeményezést, amelynek egyik legfőbb üzenete, hogy vagyunk… Van nemzeti identitásunk, kultúránk, hitünk, vannak közösségeink, akik megfogyva bár, de kitartanak ezen a vidéken. S nemcsak a rászorulók megsegítésében tudunk összefogni, de számíthat ránk a nemzet is.

A közösségek fontosságáról szólva, hangsúlyozta: egy mag nem táplál ugyan, de a sok apró mag nélkül nincs kenyér, ami maga az élet! Beszéde végén példaként említette a földet művelő gazdákat, akik az időjárási kihívások ellenére, fárasztó munkával újra és újra elvetik a magokat, és bíznak: így kell tenni most mindannyiunknak!

Katkó László, a gyermekotthon igazgatója köszöntőjében a hálaadás és az összefogás fontosságáról beszélt.
A hivatalos beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői imádkoztak és áldást kértek a gazdák által adományozott búzára és a rendezvényre. A kenyérnek valót Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke és Janig Péter római katolikus lelkész áldotta és szentelte meg.

A hivatalos megnyitó végén a leánygyermekeknek otthont adó intézmény lakói adtak elő szívet és lelket melengető zenés-táncos műsort, majd az együvé tartozás szimbólumaként, az adományozók – a hatalmas hordóhoz járulva – jelképesen is összeöntötték a Kárpátalja minden régiójából összegyűjtött búzát. Az esemény egyik nagyköveteként az Aknaszlatináról kerékpárral érkező Tokár Károly (Katyó) most is elhozta a bányásztelepülésről a magyarok kenyerébe nélkülözhetetlen sót.

Az összeöntés ünnepélyes pillanatai alatt a Komótos zenekar játszott.

Jakab Lajos

Hirdetés

  • Kárpátaljai búzaösszeöntés nyolcadszor
  • Kárpátaljai búzaösszeöntés nyolcadszor

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 33. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés