MTI

| 2021. 08. 17. – 17:30

Carl Orff Carmina Burana című művét adja elő vasárnap Kárpátalján a Magyar Állami Operaház, az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

A Beregszászi Arénában hallható előadás szólistái Kolonits Klára, Haja Zsolt és Szappanos Tibor, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely vezényli.

Az előadásra regisztrálni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél (KMKSZ) és Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnél (UMDSZ) lehet. A nézők a helyüket érkezési sorrendben foglalhatják el.

A produkciót szeptember 9-én este a Pécsi Dóm téren, a Zeneszüret Fesztiválon mutatja be ezt követően ismét a dalszínház.

Carl Orff (1895-1982) világszerte ismert és népszerű Carmina Burana című oratóriuma világi dalok gyűjteménye szólóénekesekre és kórusra, zenekari kísérettel. A dalok szövege abból az 1803-ban Bajorországban fellelt 13. századi versgyűjtemény-kódexből származik, amely vándordiákok és szerzetesek latin, középfelnémet és ófrancia nyelvű énekeit tartalmazza.

Az est szólistái mind ismerősek lehetnek az Opera kárpátaljai előadásait látogató közönségnek.

A nemzetközileg is elismert koloratúrszoprán, Kolonits Klára 2019-ben a Hunyadi László koncertszerű előadásában énekelte Szilágyi Erzsébet szerepét, a dalszínház népszerű baritonja, Haja Zsolt Petur bán bordalát adta elő a 2018-as Bánk bán-előadásban, míg a lírai tenor Szappanos Tibor a 2017-es Kárpát-Haza OperaTúra ungvári Hunyadi László-produkciójában alakította V. László szerepét.

A Magyar Állami Operaház közreműködésével, kormányzati támogatásból 2018 nyarán újult meg Beregszász 3000 fő befogadására képes szabadtéri játszóhelye,

amelyet az Opera koncertszerű Bánk bán-produkciója avatott fel 2018. szeptember 1-jén.

A telt ház előtt megtartott, nagy sikerű előadás arra ösztönözte az Opera vezetését, hogy minden évben egyszer, nyár és ősz határán ellátogasson a szépséges kisvárosba, és kultúrajándékkal lássa el a műfaj kedvelőit.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek