MTI

| 2021. 08. 17. – 15:30 | Afganisztán |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az afgán jegybank elnöke is elmenekült Kabulból, mint az afgán kormány tagjai, de Adzsmal Ahmadi egy hétfő esti Twitter-bejegyzésében Asraf Gáni államfőt és „tapasztalatlan tanácsadóit” okolta azért, hogy a tálib lázadók olyan gyorsan át tudták venni a hatalmat, és hogy totális káosz alakult ki az országban.

Ahmadi, akit egy évvel ezelőtt neveztek ki a jegybank ügyvezető elnökévé, leírta, miként zajlott utolsó munkanapja, és hogyan menekült el egy katonai repülőgéppel a fővárosból, miután lemaradt arról a polgári gépről, amelyre jegyet vett - írja az MTI.

„A hírek egyre nyugtalanítóbbak voltak aznap.

Rettenetes érzéssel, de hazamentem, a helyetteseim gondjára bíztam a nemzeti bankot. Nem így kellett volna véget érnie a karrieremnek. Felháborít, hogy az afgán vezetést ennyire nem érdekelte a jövő. Nem tudom megbocsátani (Asraf Gáni elnöknek), hogy nem készített tervet az átmenetre, és hagyta káoszba fulladni az országot. (Elnökként) jó ötletei voltak, de silány volt a végrehajtás. Ha ennek a rossz kivitelezésnek én is része voltam, akkor vállalom érte a felelősséget” – írta.

„Láttam (a kormánytagokat) a repülőtéren. Úgy távoztak, hogy nem szóltak erről senkinek” – tette hozzá.

„Továbbra is nagy kérdés, hogy az afgán biztonsági erők miért hagyták fel hadállásaikat olyan gyorsan” – ezzel arra utalt, hogy a kormánnyal szövetséges egyes milíciák vezetői azt állították: valamilyen összeesküvés áll a hadsereg kapitulációja mögött, különösen ami az ország északi részét illeti.

Nem derült ki a volt jegybankelnök üzeneteiből, hogy hova távozott a katonai repülőgéppel Kabulból, mint ahogy az sem ismert, hogy a kormány tagjai hova menekültek.

A Reuters hírügynökség megpróbált kapcsolatba lépni Adzsmal Ahmadival, hogy további részleteket tudjon meg tőle, de nem kapott választ. Mindenesetre a szóban forgó Twitter-fiók valóban az övé – állítja a hírügynökség, amely ellenőrizte ezt más forrásból.

Ahmadi az afgán nemzeti bank honlapján található rövid életrajza szerint korábban dolgozott az amerikai pénzügyminisztériumban, a Világbanknál és egy magán-tőkealapnál.

Brit külügyminiszter: Pragmatikusan kell viszonyulni az új afgán vezetéshez

A nyugati hatalmaknak pragmatikusan kell viszonyulniuk a tálibok felé, és igyekezniük kell mérséklő hatást gyakorolni az új afgán vezetésre – mondta a brit külügyminiszter kedden, a Sky News hírtévének adott nyilatkozatában.

Dominic Raab ugyanakkor leszögezte: nem engedhetik azt sem, hogy Afganisztán ismét egy Nyugat ellen irányuló terrortámadás bázisa legyen, utalva a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra, amelyet az akkor Afganisztánban bujkáló Oszama bin Laden al-Kaida nevű terrorszervezete követett el.

London attól tart, hogy a tálibok kormányra kerülésével, valamint azzal a hatalmi vákuummal, amely a nyugati csapatkivonást követően keletkezett Afganisztánban, az országban újra megvethetik a lábukat az olyan terrorszervezetek, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam.

Raab hozzátette azt is, hogy London minden befolyását latba veti annak érdekében, hogy pozitívan befolyásolja az új afgán vezetést, egyebek közt gazdasági és diplomáciai intézkedések formájában.

A tárcavezető nem cáfolta a riporter ama felvetését, mely szerint a tálibok „pusztán bűnözők bandája”, ám sietett leszögezni, hogy most ők kerültek hatalomra, és ezt el kell fogadni. Hozzátette, hogy a közeljövőben nem lát lehetőséget arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az új afgán vezetéssel,

de elmondta azt is, hogy a felek „valamiféle párbeszédet” mégis folytatnak egymással.

A kabuli nemzetközi repülőtérrel kapcsolatban, ahol az elmúlt napokban az Afganisztánból kétségbeesetten menekülni akarók tömegei miatt káosz alakult ki azt mondta, a helyzet azóta némiképp stabilizálódott.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!