Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 17. – 08:00 | Kárpátalja |
A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány – Szent István-naphoz közeledve – augusztus 16-án a Rákóczi Főiskolán színházi előadással, majd koszorúzással méltatta a magyar államalapítás ünnepét. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány – Szent István-naphoz közeledve – augusztus 16-án a Rákóczi Főiskolán színházi előadással, majd koszorúzással méltatta a magyar államalapítás ünnepét.

A rendezvény kezdetén a Rezeda Néptáncegyüttes szívet melengető produkcióját láthattuk. Bemutatójuk után Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, emlékeztetve, hogy augusztus 20-a államalapításunk és az új kenyér ünnepe is egyben. Kiemelte, hogy István király uralkodása idején augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját tekintette kiemelt ünnepnek. 1038-ban, halálos ágyán az ezt megelőző napon ajánlotta föl Magyarországot Szűz Máriának, és a király Nagyboldogasszony napján halt meg. 1092-ben a Szent László vezette szabolcsi zsinat rendelte el István király oltárra emelése napjának, vagyis augusztus 20-nak ünneplését, emlékeztetett az igazgató asszony.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a nemzeti újrakezdés éve kapcsán abbéli reményének adott hangot, hogy a hosszú karanténidőszak után sok színes, kulturális program valósulhat meg ennek fényében. Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke államalapító szent királyunk emléke ápolásának, megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ünnepi köszöntőket követően a magyarországi Szent Mihály Szekere Vándorszínház társulatának előadását láthattuk, melynek színpadra vitelét Valter Éva álmodta meg, a főszerepben Valter Ferencet, a Magyar Állami Operaház magánénekesét láthattuk. Az előadás hangulatát Spengler Krisztina zongoraművész tette még emelkedettebbé, Pál Veronika és Zátrok Norbert pedig táncaikkal varázsolták el a közönséget. „Magyarnak lenni nagy s szent akarat” című zenés produkciójukban nemzeti kultúránk fontos eseményeit elevenítették fel. Összeállításukban részletet láthattunk a Rege a csodaszarvasról című mondából, felcsendültek a gregorián himnusz dallamai, megismerhettük Szent István királynak fiához, Imre herceghez intézett intelmeit, valamint Magyarország Alaptörvényének egy-egy részlete is elhangzott.

Az előadást követően – melyet a közönség vastapssal jutalmazott – a jelenlévők közösen énekelték el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Az esemény záróakkordjaként a résztvevők elhelyezhették az emlékezés koszorúit a beregszászi római katolikus templom szomszédságában álló Szent István szobornál.

Kurmay Anita

Hirdetés

  • Az államalapításra emlékeztek Beregszászon
  • Az államalapításra emlékeztek Beregszászon
  • Az államalapításra emlékeztek Beregszászon
  • Az államalapításra emlékeztek Beregszászon
  • Az államalapításra emlékeztek Beregszászon
  • Az államalapításra emlékeztek Beregszászon

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 33. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés