MTI

| 2021. 08. 17. – 13:30

Több mint 1600 éves, az északi Vej-dinasztia (386-534) idejéből származó síremlék feltárásáról számoltak be a kínai Csilin Egyetem által közzétett tanulmányban, amely szerint a sírban egy egymást átölelő szerelmespár nyugszik.

A sírt 2020-ban tárták fel az észak-kínai Sanhszi tartománybeli Datongban - írja az MTI.

A pár egy koporsóban feküdt. A férfi karjaival átölelte a nő derekát, míg a nő a férfi mellkasához simult, fejét a férfi vállára hajtva.

A kutatók egy ezüstgyűrűt is találtak a nő bal kezének gyűrűsujján.

A csontvázelemzés a férfi jobb karján egy súlyos, nem gyógyult törést talált, míg a nő csontjai egészségesnek tűntek. A kutatók szerint a jelek arra utalnak, hogy mindketten öngyilkosságot követhettek el.

Bár korábban már több, az északi Vej-dinasztia idejéből származó, ölelkező párt őrző sírt fedeztek fel Kínában, a kutatócsoport szerint a jó állapotban fennmaradt régészeti lelet meglehetősen ritka. Ezek a leletek azonban segítenek abban, hogy többet tudjunk meg az emberi élet és halál társadalmi megítéléséről és a szerelemhez való hozzáállásról abban a dinasztiában, amikor a több etnikai csoport együttélése a pluralista etika felemelkedését és elterjedését táplálta – mondták a kutatók.

Az ősi Datong régió az etnikumok kultúráinak nagy olvasztótégelye volt, ahol a vágyakozás és a szerelem kultusza virágzott.

A sírban nyugvó nő gyűrűje elsősorban a szerelem vagy a házasság jeléül szolgált, nem pedig puszta díszítésként.

Az ölelkező szerelmesek sírjai több mint 6000 éves múltra tekintenek vissza világszerte. A Sanhsziben feltárt sírral kapcsolatos tanulmány, amelyen nemzetközi kutatócsoport dolgozott, az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek