MTI

| 2021. 08. 17. – 11:00 | Afganisztán |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Afganisztánban a totális hatalmat megszerző tálib lázadók bejelentették kedden, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre.

„Általános amnesztiát hirdetünk mindenki számára, hogy teljes bizalommal élje tovább megszokott életét” – írták közleményükben, idézi az MTI.

A tálib lázadók vasárnap hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Hétfőn azt közölték, hogy az országban nyugalom uralkodik, és harcosaik utasítást kaptak, hogy ne rémisszék meg a civileket, ne okozzanak károkat.

Malala Juszafzai a menekültek befogadását sürgette

Mély aggodalmát fejezte ki az afganisztáni válság miatt Malala Juszafzai Nobel-békedíjas aktivista, és a tálibok elől menekülő afgánok befogadására szólította fel a nemzetközi közösséget a BBC brit hírtelevízió interjújában, amelyből a dpa hírügynökség kedden közölt részleteket.

A Newsnight című programban adásba kerülő interjúban Juszafzai beszélt a nők helyzetéről a tálibok kormányzása idején, és elmondta, hogy igyekszik felvenni a kapcsolatot Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel, hozzátéve, hogy levelet írt Imran Hán pakisztáni miniszterelnöknek is, amelyben külön kitért a nők helyzetére.

„Nem élhetünk olyan világban, ahol egy lánynak nincs joga a tanuláshoz” – fogalmazott, és hozzátette: a világnak meg kell hallgatnia az elnyomott nők panaszát, akik „nem maradnak csendben most sem”.

Sürgette továbbá az ENSZ-t, fogadjon el mielőbb határozatot az afganisztáni civilek védelméről, különös tekintettel a kisebbségekre és a nőkre, és határozott kiállást sürgetett a nemzetközi közösségnél az emberi jogokért, kiemelve, hogy ez nem pusztán afgán ügy, hanem a világbéke feltétele is. Hangsúlyozta,

hogy az ázsiai országban mostanáig állomásozó külföldi erők helyi tolmácsai, valamint az afgán emberi jogi aktivisták sürgős segítségre szorulnak.

A nők oktatási jogaiért küzdő Juszafzai 2012 óta az Egyesült Királyságban él, miután egy pakisztáni tálib fejbe lőtte és súlyosan megsebesítette, mert bírálta a tálibokat a lányok oktatásának tiltása miatt. A most 24 éves Juszafzai 2014-ben kapott Nobel-békedíjat a gyermekeknek a rabszolgaságtól, a szélsőségességtől és a gyermekmunkától való megvédelmezése érdekében végzett munkájáért.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!