HáziPatika.com

| 2021. 08. 18. – 20:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az emberi anyagcsere egyévesen jár csúcsra, 60 éves kortól pedig elkezd romlani - állapította meg a témában készült eddigi legnagyobb szabású kutatás.

Az anyagcsere mindazokat a kémiai folyamatokat jelenti, amelyek a szervezetet életben tartják. Minél nagyobb a test - akár az izom, akár a zsír tömege miatt -, annál több energiába kerül a működtetése. Ezért a kutatók a vizsgálat során a testmérethez igazítva módosították méréseiket, hogy "kilóról kilóra" hasonlíthassák össze az emberek anyagcseréjét. A Science tudományos lapban megjelent tanulmány mintegy 6400 ember adatait vizsgálta, a 29 országból származó résztvevők kora nyolcnapostól 95 évesig terjedt - írja a Házipatika.com.

Az anyagcsere négy fázisa

A szakemberek négy anyagcserefázist különítettek el. Az első a születéstől egyéves korig tart, amikor az anyai anyagcseréről a szervezet átáll a sajátra, majd eljut a csúcsteljesítményig, amely 50 százalékkal haladja meg felnőttkori anyagcseréjét. A második húszéves korig tart, enyhe lassulást mutat, de a serdülőkori változások nem érintik. A harmadik fázisban, 20-tól 60 éves korig stabil, ezután pedig folyamatosan lassul, míg 90 éves korra a középkorúak anyagcseréjéhez képest 26 százalékkal csökken.

"Olyan képet kaptunk, amilyet sosem láttunk korábban. Számos meglepetésre is bukkantunk. A legnagyobb az volt, hogy egész felnőttkorban nem változik az anyagcsere, tehát a középkorúak hízása nem írható már a metabolizmus lassulásának számlájára" - idézte a BBC hírportálja John Speakmant, az Aberdeeni Egyetem professzorát, a kutatás egyik részvevőjét.

Kiemelten fontos az első év

További meglepetések származtak abból, amit a tudósok nem tudtak kimutatni: se a serdülés, se a várandósság, se a menopauza idején nem változott az anyagcsere. Az első évben csúcsra járó metabolizmus arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos szakasza ez a fejlődésnek, és hogy a rossz táplálásnak élethosszig tartó következményei lehetnek.

Segíthet a gyógyításban

A kutatók szerint a változó anyagcsere pontos megismerése sok szempontból hozzájárulhat a gyógyítás sikeréhez. Herman Pontzer, a Duke Egyetem professzora azt mondja, az eredmények segítenek megérteni, hogy a rákos daganat másképp terjed-e az anyagcsere változásával, vagy hogy a gyógyszereket a különböző fázisokhoz kell-e alakítani. Arról is vita folyik, hogy a metabolizmust befolyásoló gyógyszerek lassíthatják-e az idős korral járó betegségek kialakulását.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!