Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 19. – 11:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukránok 66,9%-a úgy véli, hogy Ukrajnában a béke helyreállítása, Donbász visszaszerzése és a jószomszédi kapcsolatok kiépítése érdekében Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek személyes találkozót kell tartania Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - derül ki a Szociális Monitoring Központ által végzett felmérésből.

Az Interfax Ukrajna ügynökségben kedden bemutatott tanulmány szerint a válaszadók az alábbi módon adtak feleletet a kérdésre:

33,2% - határozottan igen, 33,7% - inkább igen, 14,6% - inkább nem, 15,1% - határozottan nem.

Arra a kérdésre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek Donbász visszaszerzése és a béke helyreállítása érdekében kell-e személyes találkozót tartania az önjelölt ún. Donyeck és Luhanszk Köztársaságok vezetőivel, a megkérdezettek 51,1%-a válaszolta, hogy igen (25,6% - határozottan igen, 25,5% - inkább igen), a válaszadók 39,3%-a nem ért ezzel egyet (14,7% - inkább nem, 24,6% - biztosan nem).

9,6%-uk nehezen válaszolt a kérdésre.

A megkérdezettek 52,8%-a úgy véli, hogy Ukrajna érdeke a donbaszi konfliktus rendezéséről szóló minszki megállapodások teljesítése, 38,1%-uk pedig azok elhagyása mellett van, 9,1% nehezen válaszolt.

A megkérdezettek 33,4%-a jelezte, hogy az ukrán hatóságok helyesen (14, 9% - határozottan helyes, 18,5% - inkább helyes) cselekedtek, elhagyva az őrizetbe vett ukrán állampolgárok egyoldalú szabadon bocsátásának lehetőségét, amikor az önjelölt Donyeck és Luhanszk Köztársaságok vezetői felajánlották a négy őrizetbe vett ukrán nő szabadon bocsátását és átadását az Életért ellenzéki párt képviselőjének.

53,1%-a rossznak (28% - meglehetősen rossz, 25,1% - határozottan rossz) gondolja ezt a cselekedetet, 13,5% nem válaszolt a kérdésre.

Továbbá a válaszadók 31,5%-a támogatja a Donyeck és Luganszk régiók ellenőrizetlen területeire vonatkozó különleges státusz megadását, amely Ukrajnán belül autonómiát biztosít.

25,8% támogatja azt a hivatalos felismerést, hogy ezeket a területeket a közeljövőben nem lehet visszaadni Ukrajnának. 21,7% támogatja az ellenségeskedés folytatását, amelynek célja katonai eszközökkel történő teljes ellenőrzés. A válaszadók 21%-ának nehéz volt válaszolni.

44,9%-uk támogatják azt a döntést, hogy Ukrajnán belül autonómiát adnak a Donyeck és Luhanszk régió ellenőrizetlen területeinek, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek és békésen rendezzék a donbászi konfliktust. 37,5%-uk jelezte, hogy nem támogatja ezt. 17,6% nem válaszolt erre a kérdésre.

A felmérést 2021. augusztus 2-11. között végezték, 3012 válaszadó vett részt benne. Az információgyűjtés módja személyes interjú volt a válaszadó lakóhelyén.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!