Origo
| 2021. 08. 19. – 16:00 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az előzetes laboratóriumi eredményeket a klinikai vizsgáltok is igazolták: a széles körben elérhető, allergiaellenes azelasztin tartalmú orrspray forradalmasíthatja a COVID-19 kezelést a pécsi virológusok szerint.

Közösségi oldalukon a minap jelentették be, hogy a készítmény „erős SARS-CoV-2 vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban" - írja az Origo.

A készítmény erős vírusellenes hatást mutatott

Ahogy arról közösségi oldalán a Virológia Pécs beszámolt, a CEBINA osztrák biotechnológiai cég augusztus 17-én bejelentette az URSAPHARM Arzneimittel közösen szponzorált, második fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit. Ezek azt bizonyítják, hogy

az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést a SARS-CoV-2 pozitív betegeknél. 

A szakemberek kiemelték: a CEBINA munkatársai Dr. Robert Konrat professzorral (Bécsi Egyetem, Ausztria) és Dr. Jakab Ferenc professzorral (Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium) együttműködve már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy az azelasztin-hidroklorid erős SARS-CoV-2 vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban. 

ezeket az előzetes eredményeket az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette, vizsgálataikban a fő vírusvariánsokat, beleértve a delta változatot is bevonva. 

Hozzátették: a biztató laboratóriumi eredmények hatására, a CEBINA partnere, az URSAPHARM kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 SARS-CoV-2 fertőzött önkéntes bevonásával a németországi Kölni Egyetemen.

Drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést

A klinikai adatok elemzéseiből készült kézirat első tudományos publikációja szerint az eredmények nagyon biztatóak, hiszen az egy hetes azelasztin-hidroklorid tartalmú orrspray-vel végzett kezelés nagymértékben csökkentette a SARS-CoV-2 vírusterhelést a vizsgált személyekben. A tudósok kiemelték: az azelasztinnal kezelt betegeknél a vírusok mennyiségének 97 százalékos csökkenését figyelték meg a kontroll csoporthoz képest.

A vizsgálat végén elvégzett molekuláris vizsgálat eredménye azt is kimutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR negatívvá.

Ezek a klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetem virológusai által korábban, emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztin kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést – jegyezte meg Dr. Nagy Eszter, a CEBINA alapítója és vezérigazgatója. – Mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet.

Hozzátette: „az azelasztint engedélyezett allergia-gyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon, így a klinikai vizsgálatok eredményei alapján, akár azonnal be is lehetne vezetni, mint profilaktikus vagy poszt-expozíciós gyógyszert". 

A szakember azt is megjegyezte, hogy ezen túlmenően úgy gondolják, hogy az azelasztin hatékonyságának bizonyítása a SARS-CoV-2 főbb változatai ellen (beleértve a delta változatot is) tovább növeli az azelasztin orrszöveten történő, helyi alkalmazásának fontosságát a COVID-19 kezelésében.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!