Origo
| 2021. 08. 02. – 15:30 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kígyóméreg rendkívül veszélyes, ám mégis csodálatos tulajdonságokkal bíró vegyület, a tudományt már régóta foglalkoztatja, miként állíthatná az emberiség szolgálatába. Egy kutatócsoport most olyan anyagot fejlesztett belőle, ami képes elállítani a vérzést, így sürgős helyzetekben életmentő lehet.

A tudósok az igazi lándzsakígyó (Bothrops atrox) mérgéből kivont reptiláz (batroxobin) nevű enzimet használták fel a speciális zselé megalkotásához - írja az Origo.

Az új anyag ragasztószilárdsága tízszer nagyobb, mint a sebészetben tömítőanyagként használt fibrinragasztóé

– írja a kiadott közlemény. 

Az újonnan kifejlesztett zselé feleannyi idő alatt elállítja a vérzést, mint a fibrin; a jótékony hatás kifejtéséhez 90 helyett elég 45 másodperc. 

Ez a különbség életmentő lehet.

Kibret Mequanint, a Western University kutatója szerint a gél sérüléseknél és sürgősségi vérzéseknél hatékonyan alkalmazható. Használata egyszerű, a tubust megnyomva a felvitt anyagot látható fénnyel – például lézerrel vagy egy okostelefon lámpájával – néhány másodpercig megvilágítjuk.

A forradalmi tömítőanyag egyelőre még nincs forgalomban, a laboratóriumi tesztek során azonban kitűnő eredményeket produkált.

Többek között modellekkel igazolták, hogy hatékony bőrsérülés, aortarepedés, valamint májsérülés esetén.

A következő lépés a felfedezés klinikai gyakorlatba ültetése lesz.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés