Hirado.hu
| 2021. 08. 02. – 14:00 | USA |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A NASA az Artemis program meghirdetésekor ajánlatokat várt egy olyan űrhajó megépítésére, amely az 1972-es Apollo után először visz űrhajósokat a Holdra. Végül a pályázatot Elon Musk cége, a SpaceX nyerte el.

Jeff Bezos és a Blue Origin elvesztették a pályázatot, de a cég vezetője hétfőn új ajánlatot tett 2 milliárd dolláros, azaz több mint 590 milliárd forintos összegben - írja a Hirado.

Jeff Bezos hat nappal azután tette meg ajánlatát, hogy bő tíz perc alatt megjárta a világűrt.

A NASA áprilisban egy 2,9 milliárd dolláros, azaz nagyjából 860 milliárd forintos szerződést kötött Elon Muskkal, elutasítva Bezos cége, a Blue Origin ajánlatát – írta a The Guardian. Eszerint Musk cége, a SpaceX 860 milliárd forintért építi meg az űrhajót, amelyen űrhajósokat küldenek fel a holdra 2024-ben az Artemis program keretében, az 1972-es Apollo–17 holdra szállása óta először.

Az űrügynökség a saját finanszírozási hiányosságaira és a SpaceX űrbeli küldetésekkel kapcsolatos bizonyított eredményeire hivatkozott döntésekor, amelyet Kathy Lueders, a NASA munkatársa a kormány számára a legjobb ajánlatnak nevezett.

Bezos azonban hétfőn lényegében azt ajánlotta fel, hogy a NASA kiadásaiból 2 milliárd dollárnyit, azaz több mint 590 milliárd forintnyi összeget fedez,

ha végül az ő cégével, a Blue Originnel ír alá szerződést az űrhajó megépítésével kapcsolatban, amelyet a Holdra terveznek küldeni.

A NASA ügyintézőjének, Bill Nelsonnak szóló levelében Bezos azt írta, hogy a Blue Origin lemond az államtól érkező kifizetéseiről a kormány jelenlegi és elkövetkezendő költségvetési éveiben egészen kétmilliárd dolláros összegig, és finanszíroz egy űrbeli küldetést, amely során megvizsgálhatják a technológiájukat. Cserébe mindezt egy biztos szerződésért, amelyben fix árat határoznak meg.

Ráadásul a cég fedezné a rendszerfejlesztéssel kapcsolatosan felmerülő extra költségeket is.

A NASA szóvivője elmondta, hogy tisztában vannak Bezos levelével, de egyebet nem fűzött hozzá, hanem a Blue Origin korábbi tiltakozására hivatkozott, amelyet az amerikai kormány elszámoltathatósági hivatalához nyújtottak be, és amelyben azzal vádolták az ügynökséget, hogy tisztességtelen előnyhöz juttatta a SpaceX-et. Az üggyel kapcsolatban augusztusban várható döntés.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!