Origo
| 2021. 08. 02. – 15:00

Egy friss tanulmány szerint a reggeli kávéban lévő koffein, amely sokunknak életmentő a nap kezdetén, hasonló dózisú „löketet" adhat a poszméheknek, ami segítheti a hatékonyabb beporzást. Úgy tűnik, a méhek fészkein koffeintartalmú készítménnyel végzett kísérletek segíthetnek a gazdáknak abban, hogy biztosítsák a növények beporzását.

Az éghajlati válság, az élőhelyek elvesztése és a túlzott növényvédőszer használat hatása megterhelte a vadon élő beporzó populációkat, beleértve a méheket, lepkéket, darazsakat, pillangókat, bogarakat és madarakat - írja az Origo.

Ennek eredményeként egyes gyümölcstermesztők kénytelenek úgynevezett "menedzselt beporzókra" támaszkodni. 

Ezek a praktikus segítők gyakran azonban nem annyira hatékonyak, mint a gazdák szeretnék: néhány rovar egyszerűen nem hagyja el a fészket, míg mások könnyen „elterelik a figyelmüket" a környékbeli növényvilágtól, ami azt jelenti, hogy a termést sem gondozzák megfelelően.

A kutatók emiatt új vizsgálatot végeztek, hogy fel tudják mérni, hogy fellehet-e készíteni a méheket bizonyos szagok megcélzására. 

Ennek érdekében a tudósok a koffein, a cukor és a „célvirág" illatának (például az epervirág illata) különleges keverékét alkották meg, amely a méheknek vonzó. Majd kezdődhetett a laboratóriumi kísérlet.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon a méhek minden virágért egyformán rajonganak-e, vagy inkább csak azokra a virágokra járnak, amelyek illata olyan, mint amilyeneket a fészekben ismertek meg – mondta Dr. Sarah Arnold, a Greenwichi Egyetem természeti erőforrások intézetének munkatársa, a tanulmány szerzője a The Guardian online portálnak.

Az új tanulmány szerzői szerint azok a méhek, amelyeknél a koffeintartalmú készítményt használták a fészekben,

nagyobb érdeklődést mutattak az eper illatú "célvirágok" iránt. 

A méhek viselkedésének megváltoztatására irányuló korábbi kutatások során a koffeint közvetlenül a virágokra helyezték, de ez nem bizonyult praktikusnak.

Ez a kísérlet azonban jó kezdet lehet ahhoz, hogy megkönnyítse a gazdák számára a termés beporzását – mutatott rá Arnold. – A rovaroknak különböző időjárási viszonyokkal kell megküzdeniük, tovább kell repülniük és más kihívásokkal kell számolniuk.

Megjegyezte azt is, hogy még több terepi tesztre lesz szükség, mielőtt ezt a módszert alkalmazni lehetne való világban. Ha az eredmények ott is beválnak, akkor abból „mindenki profitálhat".

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek