HáziPatika.com

| 2021. 08. 02. – 06:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A fájdalom bizonyos esetekben nem a beteg testrésznél vagy szervnél, hanem valamilyen más területen jelentkezik - ezt hívjuk kisugárzó fájdalomnak. Lássuk, mi alapján azonosíthatjuk be a panasz pontos kiváltó okát.

Szív

A szívproblémákra utaló fájdalom jelentkezhet a mellkas bal oldalán, ahol a szerv is van. Ugyanakkor ha a bal kéz belső oldalán vagy a hát felső szakaszának közepén érezzük a fájdalmat, az is lehet szíveredetű kórképek jele - írja a Házipatika.com.

Tüdő és rekeszizom

Ha folyamatos, tompa fájdalmat érzünk a nyakban és a vállakban, akkor érdemes lehet megnézetni a tüdőnket és a rekeszizmainkat. A fájdalmat légzési nehézség, valamint a gerincet és a rekeszizmot összekötő ideg károsodása is okozhatja.

Máj és epehólyag

A máj és az epehólyag problémáira utaló fájdalmat sokszor nehéz beazonosítani, mert gyakran a vállban, nyakban jelentkezik. Sokan a mozgásszegény életmódjukat okolják érte, vagy azt, hogy túl sokat görnyednek a számítógép előtt. Pedig ilyen esetekben másról is lehet szó.

Gyomor és hasnyálmirigy

Ezeknek a szerveknek a problémáit általában könnyű azonosítani a fájdalomból, mivel az leggyakrabban a hasi részen jelentkezik. Ugyanakkor például a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők 50 százaléka hátfájdalmat is tapasztal.

Vékonybél

A köldök környékén jelentkező éles hasi fájdalom sokszor utal arra, hogy a vékonybelünkkel van valamilyen probléma.

Vese

A vesebetegség okozta fájdalom nagyon sok helyre sugározhat ki: a derékba, az alsó háti szakaszba, a hasba, a csípőbe és a medencébe egyaránt. Éppen ezért, ha ezeken a területeken változó intenzitású nyomást vagy fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!