Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 02. – 11:00

Jurij Vitrenko, a Naftohaz Ukrajna társaság igazgatótanácsának vezetője kijelentette, hogy Ukrajna nem is fontolgatja az orosz gáz beszerzését.

A tisztviselő elmondása szerint, Ukrajna nem vesz orosz gázt és nem is fontolgat ilyen lehetőséget 

- közli az RBC Ukraina hírportál.

"Egyáltalán nem mérlegelünk ilyen lehetőséget, nem beszélünk róla senkivel. Itt egy nagyon világos álláspontunk van" - mondta Vitrenko, hozzátette, Ukrajna a gáz exportjára törekszik, nem pedig az importra.

"Elvileg azt akarjuk, hogy Ukrajna megkezdje a gázexportot, és ne importálja azt. Jelenleg évente mintegy 20 milliárd köbmétert állítunk elő, és egész Ukrajna körülbelül 30 milliárd köbmétert fogyaszt. 10 milliárd köbmétert importálunk" - jelentette be a tisztviselő.

Kifejtette továbbá, hogy Ukrajnának csökkentenie kell a nem hatékony gázfogyasztást.

"Van egységes gázszállító rendszerünk, nem különítjük el a molekulákat külön a lakosság számára, külön az ipar számára. Ez nem így működik. Át kell térnünk arra, hogy tudjunk gázt exportálni" - hangsúlyozta.

Elmondása szerint ennek érdekében mindenekelőtt csökkenteni kell a nem hatékony gázfogyasztást. Például az egyik legnagyobb és legproblémásabb ágazat, amely gázt fogyaszt, a távfűtés. Ukrajna képes a távfűtést leválasztani a gázról más energiaforrásra, például biomasszára vagy biogázra.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek