MTI

| 2021. 08. 20. – 18:55 | Kárpátalja |
Magyar állami kitüntetéseket adtak át pénteken, az állami ünnepen nyolc kárpátaljai magyar közéleti személyiség számára a nemrég felújított beregszászi Perényi Kultúrkúriában.

Hirdetés

Magyar állami kitüntetéseket adtak át pénteken, az állami ünnepen nyolc kárpátaljai magyar közéleti személyiség számára a nemrég felújított beregszászi Perényi Kultúrkúriában.

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul ünnepi beszédében emlékeztetett arra: a magyar nemzet történetében sokszor adódott olyan helyzet, amikor újra és újra talpra kellett állni. Hasonló helyzet állt elő most a koronavírus-járvány miatt, hiszen az elmúlt másfél évben a világi és egyházi közösségek tagjainak személyes kapcsolattartása nagy mértékben beszűkült, adta hírül az MTI.

A beregszászi külképviselet vezetője kiemelte: "a megújulás, a közösségi együttlét ereje az, ami augusztus 20-án különös erőt ad számunkra". Szilágyi Mátyás hozzátette, hogy "az újrakezdésekben, a történelmi talpraállások idején mindig nagy szerepe volt szent királyaink kultuszának, emlékezetének".

Szent István megalapozta az Európában való megmaradás, beilleszkedés, az állam, a keresztény királyság kiépítésének az esélyét, ezzel biztosítva a magyar nemzet fejlődésének kereteit - fogalmazott a diplomata.

Ezt követően Áder János köztársasági elnök megbízásából Kuti László, az ungvári főkonzulátus ideiglenes ügyvivője átnyújtotta Zsukovszky Miklós református esperesnek, a derceni egyházi önkéntes tűzoltóság alapítójának és parancsnokának a beregszászi és a munkácsi járás lakosai biztonsága érdekében kifejtett önzetlen tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.

Az állami ünnepen Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Szeles Emma, a viski Kölcsey Ferenc Középiskola igazgatóhelyettese, valamint Hrabár Tamás görögkatolikus lelkész. Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Popovicsné Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület vezetője; Kudron Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nagyszőlősi alapszervezetének elnöke; Berlanyuk Anikó előadóművész; valamint Mészáros Györgyi és Palkó Katalin pedagógusok.

A kitüntetéseket az ungvári magyar főkonzulátus és a beregszászi magyar konzulátus közös szervezésében adták át. A kultúrkúriát a Külgazdasági és Külügyminisztérium Keleti Partnerség Programjában biztosított támogatásból, valamint a magyar főváros hozzájárulásából újították fel.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!