HáziPatika.com

| 2021. 08. 20. – 08:08

Ha épp valamilyen műtét, sebészi beavatkozás előtt állunk, fontos, hogy tudjuk, mi mindent érdemes majd megtenni annak érdekében, hogy minél gyorsabban gyógyuljunk.

Tartsuk be az orvos utasításait!

Lehet, hogy néha nem tűnik logikusnak vagy éppen nem kényelmes, de nagyon fontos, hogy mindig betartsuk, amit az orvosok mondanak. Ebbe beletartozik az is, hogy nem hagyjuk ki a rendszeres kontrollvizsgálatokat -  még akkor sem, ha sokkal jobban érezzük magunkat - írja a Házipatika.com.

Vigyázzunk sebünkre!

Ellenőrizzük naponta többször, figyeljük, hogy nincsenek-e rajta, körülötte elváltozások! Ne vakarjuk, ne nyúljunk hozzá durván, és a sebkezeléssel, varrattal kapcsolatban is minden esetben tartsuk be az orvos utasítását!

Ügyeljünk a fertőzésveszélyre!

Mindig mossunk kezet, mielőtt sebünkhöz, varratunkhoz érünk. Az utasítások alapján rendszeresen fertőtlenítsük a sebkörnyéket, otthoni lábadozásnál pedig igyekezzük minél sterilebb körülményeket teremteni. Ne használjunk alkoholos terméket sebtisztításra, fertőtlenítésre, hacsak az orvos másképpen nem rendeli!

Igyunk sokat, és táplálkozzunk egészségesen!

Logikusan hangzik, pedig lábadozás alatt sokan nem fordítanak elég gondot az étkezésükre, különösen, ha fájdalmaik vannak. A gyógyuláshoz viszont testünknek folyadékra és energiára van szüksége. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, és kiemelten figyeljünk a rostbevitelre! Ha sok rostot és folyadékot veszünk magunkhoz, akkor elkerülhetjük, hogy székrekedésünk legyen, amely mozgásszegény időszakokban gyakori, a felépülés alatt pedig csak pluszkellemetlenséget okoz.

Figyeljünk a fájdalomra!

Ha úgy érezzük, hogy fájdalomcsillapításra van szükségünk, kérjünk gyógyszert, mivel a felesleges erőlködés, szenvedés lassíthatja a felépülést. Tájékozódjunk, hogy a lábadozás egyes szakaszaiban milyen fájdalomérzet számít normálisnak, és ha ettől eltérőt tapasztalunk, szóljunk orvosunknak!

Maradjunk aktívak!

Az orvos javaslatot fog tenni rá, hogy mikor kelhetünk fel, illetve naponta mennyit és hogyan mozogjunk. Ezt mindig pontosan tartsuk be, hogy megőrizzük izmaink erejét, illetve ne legyenek vérrögeink vagy székrekedésünk. Nagyon fontos, hogy lábadozás alatt semmiképp se mozogjunk többet az előírtnál.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek