Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 22. – 09:09 | Kárpátalja |
Augusztus 14-ig 89384 kg-ot adott össze 1222 gazda, de azóta is folyamatosan érkeznek a felajánlások.

Hirdetés

Ahol legnagyobb a szükség, ott a segítség. Már a kezdetek kezdetén ezt a jelmondatot választották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő program kárpátaljai résztvevői.

– Valóban nem véletlen, hogy az itteni gazdák már a legelején felkarolták ezt a nemes kezdeményezést – tájékoztat Őrhidi László, a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány vezetője, a program kárpátaljai koordinátora. – Mindenki tisztában van azzal, hogy ezen a vidéken igen sok a rászoruló, és a földműveseink azt is tudják, hogy az egyházi szociális intézmények, szeretetkonyhák, gyermek- és öregotthonok nem részesülnek állami támogatásban. Ahogy az egyházi fenntartású oktatási intézményeink, líceumaink sem.

Örvendetes, hogy tavaly 1300 itteni gazdálkodó tartotta fontosnak, hogy hozzájáruljon az akció sikeréhez, így több mint 103 tonna kenyérgabona gyűlt össze. Ez a tétel jócskán meghaladta a más elszakított nemzetrészek tagjai által összegyűjtött búzamennyiséget. Köszönhető ez annak is, hogy történelmi egyházaink teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltak. Idén is az a célunk, hogy ne csak a mennyiséget növeljük, hanem hogy minél több gazda járuljon hozzá akárcsak jelképes mennyiséggel is mozgalmunk sikeréhez.

Augusztus 14-ig 89384 kg-ot adott össze 1222 gazda, de azóta is folyamatosan érkeznek a felajánlások. Továbbra is az a törekvésünk, hogy vidékünkön minden magyarok lakta településről kerüljön a Magyarok Kenyerébe az éltető szemből. Valljuk, a Magyarok Kenyere szimbolikusan és valóságosan is attól lesz kerek, hogy mindannyian részesei lehetünk, mindannyian hozzátehetünk, megdolgozhatunk érte. Ettől válik közös értékké, a nemzeti összetartozás egyik fontos szimbólumává.

– Sokan vélik úgy, hogy a járványhelyzet miatt minden közösségi megmozdulás felértékelődött.

– Mostanság rendkívüli éveket élünk. A ránk szakadt világjárvány a működő gazdasági kapcsolatokat szétzilálta, a közösségi összetartozás erős kötelékeit megszaggatta, munkahelyeket szüntetett meg, ezzel sokakat taszított létbizonytalanságba, és emellett számos életet is követelt. Ezekben az emberpróbáló időkben különleges szerepe van a gazdaszolidaritásnak, annak, hogy felkaroljuk a lemaradozókat, segítséget nyújtsunk a rászorulóknak, hogy egymás hitéből erőt merítsünk. Kárpátalján idén kenyérgabonából a gazdák többnyire közepes termést takarítottak be. Mindezek ellenére a visszajelzésekből arra következtethetünk, hogy ismét sikeres lesz az adománygyűjtő programunk.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 33. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés