MTI

| 2021. 08. 22. – 16:08 | Ukrajna |
Ukrajna újabb 83 embert evakuált Kijevbe repülőgéppel a tálibok uralma alá került Afganisztánból, zömében külföldieket, katonákat és újságírókat - közölte vasárnap Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna újabb 83 embert evakuált Kijevbe repülőgéppel a tálibok uralma alá került Afganisztánból, zömében külföldieket, katonákat és újságírókat - közölte vasárnap Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A Kabulból érkezett gép vasárnap reggel szállt le Kijevben. A kimenekítettek között 31 ukrán van, a többiek más nemzetiségűek. Kuleba kiemelte, hogy kimenekítették a Wall Street Journal című amerikai lap és a Szabadság Rádió újságíróit, valamint 12 ukrán katonát, akik egy Kabul melletti támaszponton rekedtek. Az ukrán kormányzat már most dolgozik azon, hogy újabb gépet indítson veszélyben lévő emberek evakuálására.

A külügyi tárca közölte, hogy az Egyesült Államok Ukrajnától logisztikai segítséget kért az evakuálásokhoz, továbbá Washington is segítséget nyújt ebben Kijevnek. A közlemény szerint Kuleba előző nap beszélt telefonon Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettessel, és megállapodtak abban, hogy együttműködnek a még Afganisztánban maradt ukrán állampolgárok evakuálásában is.

Ukrajna már a második repülőgéppel menekített ki embereket Afganisztánból azóta, hogy a tálibok átvették ott az irányítást. Az első gép augusztus 16-án érkezett meg Kabulból Kijevbe, a fedélzetén 79 fővel. A kimenekítettek között voltak ukránok, fehéroroszok, tádzsikok, horvátok, és hollandok, többségük viszont afgán állampolgár volt. Az afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük pedig tovább repült a világ más városaiba, főként Isztambulba, Párizsba és Szófiába.

Ukrajna az első géppel menekítette ki Kabulból Sahraa Karimi világhírű afgán filmrendezőt és forgatókönyvírót.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!