MTI

| 2021. 08. 23. – 15:11 |
Nyilatkozat: A Fehéroroszország nyugati határain fennálló migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Fehéroroszország nyugati határain fennálló migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, ez a szomszédos uniós tagállamok, valamint az egész Európai Unió elleni hibrid támadásnak számít - olvasható az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő hétfői közös nyilatkozatában.

A Kaja Kallas észt, Arturs Karins lett, Ingrida Simonyte litván és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombati videokonferenciája után kiadott nyilatkozatban a politikusok "komoly nyugtalanságukat" fejezik ki a Fehéroroszország határain fennálló helyzet miatt, közölte az MTI.

Egyértelműnek nevezik, hogy

a válságot "Aljakszandr Lukasenka rezsimje tervelte ki és rendszerszerűen megszervezte".

A bevándorlók kihasználása a szomszédos országok helyzetének destabilizálására a nemzetközi jog kirívó megsértésének számít, és a Litvánia, Lettország és Lengyelország ellen, vagyis az egész Európai Unió (EU) ellen irányuló hibrid támadásként értelmezhető - áll a nyilatkozatban.

A négy kormányfő aláhúzta: az EU-ban a helyzet kapcsán újból át kellene értelmezni a határvédelem felfogását. A külső határok védelme nemcsak az egyes tagállamok kötelessége, hanem az egész Unióé is, az EU szerveinek ezért megfelelő  hozzáállást kell tanúsítaniuk a jelenlegi helyzethez, és ennek kezelésére "haladéktalanul megfelelő értékű többleteszközöket kell biztosítaniuk".

A politikusok felszólították az Egyesült Nemzetek Szervezetének menekültügyi biztosát is:

tegyen aktív lépéseket annak érdekében, hogy Minszket rábírják a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására.

Fehéroroszországnak "teljes körű felelősséget kell vállalnia azon személyekért, akiknek megérkezését a saját területére maga szervezte", megengedhetetlen, hogy az odaérkezett embereket jogellenesen az EU külső határára irányítsák, majd megakadályozzák őket abban, hogy származási országaikba visszatérjenek - olvasható a dokumentumban.

A kormányfők az EU biztonságát veszélyeztetőnek, valamint az emberi jogokat sértőnek nevezik, ha a menekülteket és a bevándorlókat  "fegyverként használják", az ilyen magatartást "az egész demokratikus közösségnek kell a legélesebben elítélnie".

A nyilatkozat aláírói leszögezik: készen állnak a szükséges segítségnyújtásra a nemzetközi menekültügyi joggal összhangban érkezőknek, egyúttal minden nélkülözhetetlen lépést megtesznek "a fehérorosz állam által szervezett minden további illegális bevándorlás" megakadályozására.

Vasárnap este a varsói külügyi tárca közölte:

Lengyelország diplomáciai jegyzékben felajánlotta Fehéroroszországnak  humanitárius konvoj megszervezését a fehérorosz-lengyel határon rekedt közel-keleti bevándorlók megsegítésére.

A közös határszakasz fehérorosz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében napok óta egy migránscsoport táborozik, korábban a sajtó 32 főről, hétfőn 24 főről, többségben férfiakról számolt be. A csoportot  a lengyel határőrség nem engedi át a zöldhatáron, visszafordulását másfelől a felfegyverzett fehérorosz tisztviselők akadályozzák meg.

Az egész lengyel-fehérorosz határszakaszon vasárnap 84 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Augusztus eleje óta több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni rajta.

A lengyel határőrség mintegy 130 esetben megakadályozta a határátlépést, több mint 780 személyt pedig feltartóztattak, és őrzött központokba szállították őket.

A legnagyobb migrációs nyomásnak az utóbbi időben Litvánia volt kitéve Fehéroroszország részéről.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!