MTI

| 2021. 08. 24. – 17:10

Az afganisztáni béke és stabilitás, valamint a regionális stabilitás előmozdítását célzó erőfeszítések összehangolásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narenrda Modi indiai kormányfő - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A felek kifejezték szándékukat az együttműködés fokozására a terrorista ideológia terjedése és az Afganisztánból kiinduló kábítószerfenyegetés elleni küzdelemben. Megállapodtak, hogy erre állandó kétoldalú konzultációs csatornát létesítenek, közölte az MTI.

Putyin és Modi érintette az orosz-indiai különleges stratégiai partnerség továbbfejlesztésének több, egyebek között kereskedelmi és a gazdasági kérdését.

Az indiai miniszterelnök megköszönte tárgyalópartnerének a koronavírus-fertőzés terjedése elleni küzdelemben nyújtott segítséget, beleértve az orosz vakcinák Indiába szállítását és ottani előállítását, valamint a kapott orosz gyógyszereket és orvosi felszereléseket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok akárhogy is szeretné, nem háríthatja át másokra a felelősséget az Afganisztánban történtek miatt. Így kommentálta a The Wall Street Journal című amerikai lapnak azt az értesülését, amely szerint Moszkva elutasította a közép-ázsiai amerikai bázisok létesítésére vonatkozó washingtoni kérelmet.

Elismerte, hogy az afganisztáni amerikai csapatkivonás valóban téma volt Putyin és Joe Biden amerikai elnök június 16-i genfi csúcstalálkozóján, de nem bocsátkozott részletekbe.

Közölte, hogy a Kabulban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták hozzátartozóit még a tálib hatalomátvétel előtt elszállították Afganisztánból. Peszkov szerint a diplomáciai képviselet a rendes munkarend szerint működik.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek