HáziPatika.com

| 2021. 08. 26. – 20:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Bár B3-vitamint, azaz niacint szervezetünk is termel, azonban nem raktározza, ezért napi szinten pótolni kell. Szerencsére számos étel tartalmazza.

A napi javasolt bevitel niacinból 14 milligramm nőknek és 16 milligramm férfiaknak. Nők esetében ez a mennyiség terhesség, illetve szoptatás esetén 18 milligrammra emelkedik. A niacin vízben oldódik és nagyon fontos az energiatermeléshez, ezen kívül több mint 200-féle enzim működésében is részt vesz. Hiánya bőrirritációt, hasmenést okozhat, tartós hiánya pedig akár demenciához is vezethet. A curejoy.com összeszedte, miben található nagy mennyiségű B3-vitamin - írja a Házipatika.com.

Halak

A halak húsában sok az egészséges zsiradék, az ásványi anyag, a vitamin és a niacin is. A legnagyobb mennyiségben a sárga uszonyú tonhal tartalmazza, de sok van belőle a makrélában, a lazacban és a kardhalban is.

Máj

Egy adag marhamájban csaknem a teljes napi niacinszükségletünk benne van, de nagy mennyiségben tartalmazza a báránymáj is. Csak arra vigyázzunk, hogy a májfogyasztást ne vigyük túlzásba, mert zsír- és A-vitamin tartalma is magas.

Baromfi

A csirkében sok a niacin, de a pulykában is sok van belőle. Ezeket a húsokat fogyaszthatjuk sütve, főzve, levesben, de a belőlük készült (alacsony sótartalmú) felvágottakban, húsipari termékekben sem kevés a niacin.

Gomba

A gombafélék közül a portabellában van a legtöbb B3-vitamin, de a csiperkében és a shiitakéban is bőven található.

Sertéshús, bárányhús, marhahús

Egy adag sertésszűzben benne van a napi niacinszükséglet csaknem fele. Csaknem ugyanannyi van a bárány húsában is, amelynek általában alacsonyabb a zsírtartalma. A három húsféle közül a legkevesebb a marhahúsban van, ebből egy adag a napi szükséges bevitel körülbelül negyedét tartalmazza.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!