Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 28. – 17:07

Ha nyár, akkor táborok, fesztiválok. Hosszú éveken keresztül így volt ez. Ám az elmúlt évben a világjárvány mindent felülírt. Mintegy másfél évnyi bezártság után, ahogy lazultak a járványszabályok, végre ismét zajlik az élet. Sőt, mintha most akarna mindenki bepótolni valamit abból, amit ez idő alatt elmulasztott. Ismét táborok, találkozók, fesztiválok várják az érdeklődőket. Augusztus 25–28. között Tiszapéterfalván került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ), illetve a Momentum Doctorandus (MD) szervezésében az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem.

Szerkesztőségünk a tábor 3. napjának programjában – Média Kárpátalján, Kárpátalja a médiában kerekasztal-beszélgetésben – vett részt. Ekkor kérdeztük a rendezvény céljairól, eseményeiről Lőrinc Ingridet, a KMDFKSZ elnökét.

– A szövetség 2003-ban szervezte meg az első nyári egyetemét, 2007 és 2008 után viszont csak tizenegy év után sikerült újraszervezni azt – tájékoztat az elnök. –  A tavalyi évben a világjárvány hiusította meg a rendezvényt. Nagy öröm, hogy idén ismét lehetőségünk nyílt arra, hogy megszervezhessük a tábort, ismét a Momentum Doctorandus társszervezésével, ezúttal a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával és a Kárpátaljai Szövetséggel partnerségben valósítottuk meg. Célunk, hogy olyan nyitott találkozási helyet teremtsünk a kárpátaljai magyar fiatalok számára, ahol a kikapcsolódás és szórakozás összefonódik a szakmai fejlődéssel. Ez most egyfajta nyárbúcsúztató is, ahol barátkozhatunk, feltöltekezhetünk az új tanévre. Igyekeztünk olyan programot összeállítani, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább tetszőt. A résztvevők a legkülönfélébb témákban hallhattak előadásokat, melyek által szakmailag és emberileg is fejlődni tudnak. És persze fontos, hogy életre szóló barátságok köttessenek. A rendezvény során a szakmai programok mellett természetesen a kikapcsolódás és csapatépítés is helyet kapott, így programunkat táncház, koncert, éjszakai kalandtúra, borkóstoló, sportolási lehetőségek, csapatépítő és ismerkedős játékok színesítették.

Az ilyen ifjúsági programok fontosságát jelzi, hogy a nyári egyetem megnyitóján, illetve az ifjúságpolitikai kerekasztal-beszélgetésben részt vett többek között Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár is, aki fontosnak tartja, hogy a fiatalok részt vegyenek a közösségi életben, hisz ez hatalmas építő erővel bír. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a nemzeti kormány a jövő építését tűzte ki célul. Egy olyan ország építésén fáradoznak, melyben minden fiatal meg tudja valósítani az elképzeléseit és álmait.

A magyar kormány kiemelt figyelmet és óriási fontosságot szentel az ehhez hasonló rendezvények lebonyolítására és támogatására, hisz nemzetpolitikájának céljai között kiemelt helyet foglal el a határon túli magyar ifjúságok találkozási lehetőségeinek megteremtése, amelyre egy ilyen nyári egyetem kitűnő lehetőséget biztosít – hangsúlyozta Gyebnár István beregszászi konzul.

Menyhárt Barbara, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferencia Külhoni Programjának vezetője kiemelte: fontos, hogy a fiatalok közösségitereit hogyan töltjük meg ismét élettel. Kiemelte a személyes találkozások, a különböző rendezvényeken való aktív részvétel jelentőségét, hogy hitelesen tudják képviselni a külhoni hallgatók érdekeit is, valamint ennek köszönhetően sikeresen ki tudjanak alakítani egy egységes Kárpát-medencei érdekképviseleti teret.

A programfüzetet lapozgatva, illetve a résztvevők elbeszéléseiből meggyőződhettünk arról, hogy a mintegy félszáz résztvevőt ezekben a napokban igencsak gazdag program várta Péterfalván, s felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak a közös programok által. Hiszünk abban, hogy a szervezésbe fektetett energia meghozza a gyümölcsét, és minden résztvevő új élménnyel és tudással gazdagabban, egy kicsivel többként térhet haza, fogalmazták meg reményüket a szervezők.

Kovács Erzsébet


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek