Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 28. – 11:11 | Kárpátalja |
Mészáros Renáta, a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium tanáraként fontosnak tartja, hogy bizalmi kapcsolatot építsen ki diákjaival. Vallja: a legnagyobb kudarcainkban is meg kell találnunk a pozitívumokat.

Hirdetés

Milyen a jó pedagógus? –  szokták kérdezni. Legyen tájékozott, nagy tudású, legyen jó kapcsolata a diákjaival, maximálisan tudja átadni az ismeretanyagot. Ilyen és ehhez hasonló válaszok születnek a kérdésre. Az oktatás színvonala talán legnagyobb mértékben a pedagógustól függ. Ő az, aki közvetlen kapcsolatban áll a diákokkal, közvetíti legfőbb értékeinket. Mészáros Renáta, a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium tanáraként fontosnak tartja, hogy bizalmi kapcsolatot építsen ki diákjaival. Vallja: a legnagyobb kudarcainkban is meg kell találnunk a pozitívumokat. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról!

– Makkosjánosiban születtem, ott is végeztem a középiskolai tanulmányaimat. Már gyermekkorom óta vonzott a tanári pálya. Erre ugyan én nem emlékszem, de édesanyám azt mesélte, hogy ötödik osztályosként angol óráról hazatérve azt kérdeztem, hogy hol lehet itthon angolt tanulni, mert én azt szeretnék. Talán ennek hatására választottam érettségi után a Rákóczi Főiskolán az angol-földrajz szakpárt. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a főiskola befejezése után állást is kaptam a mai Horváth Anna Gimnáziumban (akkor még a Beregszászi 6. Számú Általános Iskola volt a neve). Azóta is ott dolgozom mint angol szakos tanár, amit soha nem bántam meg.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek során?

– Mindig is szerettem a gyerekekkel dolgozni, és nagyon fontos számomra, hogy megtaláljam velük a közös hangot, ki tudjunk alakítani egy bizalmi viszonyt. Úgy gondolom, csak így lehet sikeres a munka. Persze, sok nehézséggel is szembe kerültem a pályám során, egy tanárnak mindig az aktuális követelményekhez kell igazodnia, de ha visszamehetnék az időben, akkor is a pedagóguspályát választanám. 1–9. osztályosokat tanítok, így szinte minden korosztállyal dolgozom. Azt tapasztalom, hogy a kisebbekkel nehezebb, de ők mégis aktívabbak, nagyon szeretik a játékos tanulást. A nagyobbaknál viszont az jelent könnyebbséget, hogy felismerték: fontos egy idegen nyelv megtanulása, a felnőtt életükben így könnyebben boldogulhatnak.

– Könnyen vették a távoktatással járó akadályokat?

– Kezdetben azt tapasztaltam, hogy a diákoknak nem voltak megfelelő eszközeik, a nagyobb családokban pedig nem voltak elegendő eszközök az online-oktatáshoz. Emellett azt kell mondanom, a gyerekek gyorsan és ügyesen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Prezentációkat készítettünk, videókat osztottunk meg, a közösségi oldalakon tartottuk a kapcsolatot, tehát úgy gondolom, jól vettük az akadályokat. Ki kell emelnem, hogy főként az alsós gyerekek szüleinek vállára nehezedett sok feladat, mert sokszor nekik kellett a diákok kezét fogni a tanulás során. Valamint azt is megtapasztalhattuk a diákok visszajelzéseiből, hogy míg a kezdetekkor nagyon élvezték az otthoni online-tanulást, a hosszú bezártság után egyetértettek abban, hogy iskolába szeretnének jönni, és közösségben akarnak lenni.

– Az új tanévvel kezdetét veszi az Új ukrán iskola program. Mennyiben változtatja meg munkáját?

– Az új program az élményközpontú tanulásra épít, amelybe a modern technika vívmányait is belecsempésszük. Meglátásom szerint tartalmaz igazán pozitív megoldásokat, azonban még nem kellően kiforrott. Kell egy kis idő, amíg átállunk erre a programra, és jól begyakoroljuk, hogy a mindennapok részévé válhasson. Emellett a gyerekek nem kapnak érdemjegyet, hanem szóban értékelünk. Ez talán a szülőknek okozhat nehézséget, mert így nem tudják felmérni, a gyerekük hol is tart éppen a tanulásban.

– Tanári munkája mellett mentálhigiénés segítő szakon képezte tovább magát.

– Mindig is tetszett a pszichológia tudománya, és a mentálhigiéné egy ágazata ennek. Mikor olvastam a képzésről, rögtön eldöntöttem, hogy jelentkezni fogok. Tanári munkám során is több olyan diákkal találkoztam, akik nehézségekkel küszködnek és tanácsért fordulnak hozzánk, a mentálhigiéné pedig ezeknek a nehézségeknek a megoldásában is segít. Például, ha kudarc éri a tanulót, akkor megpróbálok rávilágítani arra, hogy ne csak a rosszat lássa meg, hanem vegye észre a jót is, hogy talán másként is lehet állni egy-egy probléma megoldásához. Arra törekszem, hogy a diákjaim fogadják el magukat, és találják meg önmagukban a pozitívumokat.

– A Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság programjainak is aktív szervezője.

– A karantén-intézkedések enyhülésével egyre több programot tudunk megvalósítani. Szeretném, ha vidékünkön is elismertsége lenne a mentálhigiénés segítő szakember munkának, ha egyre többen és bátrabban mernének felkeresni egy szakembert elakadásaikkal, mert így könnyebben túllendülhetnének a felmerülő problémákon. Például épp most ért véget egy programsorozatunk, amely a szülőkhöz szólt, nekik próbáltunk útmutatást nyújtani a gyerekek lelki fejlesztéséhez. Többek között szó volt a gyerekek közösségi médiahasználatáról, arról, hogy nekünk is példát kell mutatnunk, hisz a fiatalok az időseket követik.

Tudatosítanunk kell a fiatalokban, hogy milyen oldalakat, mennyi ideig, milyen gyakorisággal célszerű használni.

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az internet világa nagyon hasznos és építő jellegű, de egyben veszélyes is lehet.  

– Meséljen a családjáról.

– Férjemmel közel húsz éve vagyunk házasok. Van egy kamasz fiunk. Ez az időszak nem mindig könnyű, hiszen abban a korszakban él, amikor keresi önmagát, helyét a világban, de mi mindenben támogatjuk. Feltöltődésként sokat járunk kirándulni, túrázni, a természet látványa erőt ad a mindennapokhoz. Emellett igazán szeretek olvasni, egy jó regénnyel mindig ki tudok kapcsolódni.

– Mit jelent önnek a munkája?

– A családom után a legfontosabb az életemben. Nem is munkának, hanem hivatásnak élem meg a tanári pályát. Mint említettem, nagyon szeretek gyerekekkel dolgozni, és azt érzem, hogy a helyemen vagyok. Megtaláltam azt a tevékenységet, amiben ki tudok teljesedni, amiben igazán jól érzem magam.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 34. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!