Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 03. – 07:42 | Kárpátalja |
Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A nyári táborok általában a kikapcsolódásról szólnak. Ám vannak olyanok is, amelyekben a szórakozás mellett a gyermekek érdeklődési körének megfelelő fejlesztésekre is sor kerül. Ezek közé tartozik az ungvári festőművészről, az Irka gyermeklap egykori illusztrátoráról, Jankovics Máriáról elnevezett alkotótábor, melyet idén immáron tizenegyedszer rendeztek meg.

A tábornak ezúttal is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont. A megnyitón a szervezők nevében Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, a Jankovics Mária Alkotótáborba, mely a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhat meg, az „Alkoss kedvedre!” c. rajzpályázat kárpátaljai résztvevői és díjazottjai kaptak meghívást, illetve azok a tizenévesek jelentkezhettek, akik komolyan érdeklődnek a képzőművészet iránt. A művészpalánták a hét folyamán szaktanárok segítségével különböző tematikus és fakultatív foglalkozásokon többek között kézművestechnikákat, festészetet, origamikészítést, vonalgrafikát és korongozást sajátíthatnak el. A szaktanárok munkáját főiskolai hallgatók segítik.

Kulin Ágnes képzőművész, a tábor szakmai szervezője és vezetője, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke a megnyitón elmondta: a tábor célja elsősorban a közösségi lét erősítése, a közös alkotás örömének megismerése, a különböző művészeti ágakba való betekintés, belekóstolás. Arról is tájékoztatott, hogy délelőttönként különböző tematikus foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, szobrászati, festészeti és grafikai technikákkal ismerkedhetnek ifj. Hidi Endre, Néger Krisztina, Fekete Gabriella és az ő vezetésével. Kalanics Évával meg többek között a rongybabakészítésbe, a csuhéfonásba, a makramézásba kóstolhatnak bele. A hét folyamán készített alkotásokból aztán péntek este kiállítást is szerveznek.

Persze a gyerekek ismeretének gyarapítására is törekednek, így a délutánokat előadással nyitják. Olyan neves művészek életét, munkásságát ismertetik meg, mint például az 550 évvel ezelőtt született Albrecht Dürer magyar származású bajor festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti íróét. Vagy a száz évvel ezelőtt született „rímhányó” Romhányi Józsefét, aki számos rajzfilm szövegének szerzőjeként vált közismertté. Az ő nevéhez fűződik például a Mézga család, a Kérem a következőt!, a Mekk mester, vagy a Frédi és Béni. És megemlékeznek a magyar rajzfilm atyjáról, az animációs filmkészítés úttörőjéről, az ötven éve elhunyt Macskássy Gyuláról is. Esténként pedig ezekből a magyar rajz- és animációs filmekből kapnak ízelítőt a táborlakók. De kirándulást is szerveznek számukra. Ezúttal Nagyszőlősre látogatnak el, ahol Bartók Béla első koncertjét adta, megnézik a Farkasfalvai Falumúzeumot és a Péterfalvi Képtárat is.

Emellett egész héten tartalmas társasjátékozás, meg sportjátékok, ügyességi vetélkedők is várják a táborlakókat.  

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Jankovics Mária Alkotótábor tizenegyedszer

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 31. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés