HáziPatika.com

| 2021. 08. 30. – 16:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet kutatói szerint. A szakemberek az Európai Kardiológiai Társaság ez évi kongresszusán mutatják be eredményeiket.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy a jó hidratálás fenntartása megelőzheti, de legalábbis lelassíthatja azokat a változásokat a szívben, amelyek szívelégtelenséghez vezetnek. Eredményeink szerint figyelni kell a naponta elfogyasztott folyadék mennyiségére, és azonnal cselekedni kell, ha kevés folyadékot fogyasztunk" - idézte Natalia Dmitrievát, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál - írja a Házipatika.com.

Az emberi szervezetnek naponta átlagosan 1,6-2,1 liter folyadékra van szüksége nők és 2-3 literre férfiak esetében. A felmérések világszerte azt mutatják azonban, hogy sok ember még a minimálisan javasolt folyadékmennyiséget sem fogyasztja el. A szérum nátriumion a szervezet hidratálásának egy pontos fokmérője: ha az emberek kevés folyadékot fogyasztanak, a nátriumion-koncentráció emelkedik a vérben. Ilyenkor ugyanis a szervezet vizet tart vissza, aktiválva azt a folyamatot, amelyről közismert, hogy szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

A kutatók több mint 15 ezer ember bevonásával vizsgálták, hogy a szérum nátriumion koncentrációja mint a hidratálás fokmérője előre jelezheti-e középkorúaknál a szívelégtelenség 25 évvel későbbi kialakulását. Vizsgálták továbbá a hidratálás és a balkamra-hipertrófia - a szívkamra falának megvastagodása - közötti kapcsolatot, amely szintén a szívelégtelenség diagnózisának előjele. Az így kapott eredményekből kimutatták, hogy a magasabb nátriumion-koncentráció középkorúaknál összefüggésbe hozható mind a szívelégtelenséggel, mind a balkamra-hipertrófiával 25 évvel később. Minden literenkénti 1 mmol növekedés 20 és 11 százalék eséllyel növelte a balkamra-hipertrófia és a szívelégtelenség későbbi kialakulásának kockázatát.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés