HáziPatika.com

| 2021. 08. 31. – 20:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A nyár többet árthat a hajunknak, mint az összes többi évszak, ezért a szezon végén fokozott gondozást igényel. Ehhez ajánlunk néhány egyszerű megoldást.

A Nap UV-sugárzása, az erősen szárító hatású szél, a kánikulai dehidratáltság, a medence klóros vize vagy a sós tengervíz mind a hajszálakat, mind a fejbőrt károsíthatják. Sokan tapasztalják, hogy a korábban selymes, csillogó hajuk sprőddé válik, töredezik, és akár festett, akár nem, a színe is fakulhat. A száraz hajat nyár végén többféle módon is regenerálhatjuk, ezekből szemezgetett a Healthline összeállítása - írja a Házipatika.com.

A tincsek végét vágassuk le

Pánikra semmi ok: nem arasznyit, csupán 1-2 centimétert lehet szükséges levágatni a hajszálak végéből. Ha túlságosan száraz, a rövid haj is töredezhet, a stylingkészítmények nem hozzák helyre.

Szedjünk vitaminokat

A bőr, a köröm és a haj állapotát szervezetünk vitaminellátottsága nagymértékben meghatározza. A fejbőr és a hajhagymák sejtjei igénylik az A-, B-, C-, D- és E-vitamin rendszeres pótlását, az ásványi anyagok közül pedig a vas és a cink serkenti az új hajszálak képződését. Ami a H-vitaminként is ismert biotint illeti, a tudományos vizsgálatok nem egyértelműek az ajánlását illetően.

Fogyasszunk ómega zsírsavakat és antioxidánsokat

A tengeri halak húsa gazdag ómega-3 zsírsavakban és peptidekben (ezek rövid fehérjemolekulák), amelyek csillogóvá teszik a hajat. Aki nem szereti a halat, halolajkapszulával is hasonló hatást érhet el. A sejtek károsodását pedig antioxidánsok fogyasztásával mérsékelhetjük: magas az antioxidáns-tartalma a diónak, a babnak, a bogyós gyümölcsöknek, a brokkolinak és a paradicsomnak.

Kerüljük a napi hajmosást

A korábban megszokott sampon most árthat a megviselt hajnak, ha naponta használjuk. A sampon ugyanis nemcsak a piszkot és az izzadságot távolítja el a hajszálakról és a fejbőrről, hanem a szervezet által termelt faggyúréteget is, ami selymessé teszi a hajat. Ennek következménye fokozott faggyútermelés és zsírossá váló haj lehet, ami miatt még gyakrabban szeretnénk hajat mosni. Nyár végén önuralomra van szükség ebben: törekedjünk inkább arra, hogy legfeljebb kétnaponta mossunk hajat. Még jobb, ha apránként kitoljuk a két hajmosás közötti időszakot 3-4 napra. Érdemes ebben az időszakban száraz hajra való vagy babasampont használni.

Óvatosan szárítsuk meg

A kiszáradt hajat úgy száríthatjuk meg legkíméletesebben, ha mosás után törülközőbe tekerjük a fejünket, és hagyjuk, hogy a nedvesség nagyját az szívja fel. Utána alacsony hőfokon szárítsuk, és a hajszárítót tartsuk legalább 15 centiméter távolságra a tincsektől.

Kerüljük a forró formázást

Amíg nem regenerálódik a hajunk, csak ártunk a hajvasalással, göndörítéssel és más hőformázással. Ezeket érdemes most néhány hétre felfüggeszteni, hogy megelőzzük a károsodott hajszálak további kiszárítását.

Mossunk hajat langyosabb vízzel

A langyos víz kíméletesebb a hajszálakhoz, egyúttal serkenti a fejbőr vérkeringését. Természetesen csak annyira legyen langyos a víz, ami még kellemes a fejünknek.

Ápoljuk a hajat illóolajokkal

Készítsünk házi hajvégápoló szérumot argánolajból, amihez pár csepp levendula- és borsmenta-illóolajat keverünk. Mindhárom olaj mérsékli a hajvégek töredezését, és hidratálják a hajszálakat.

Használjuk pakolásokat

Az UV-sugárzás által károsodott hajat és fejbőrt kúrálhatjuk aloevera-pakolással, amit hajmosás előtt 10-15 percig hagyunk a hajon hatni. A hajszálak fizikai károsodását csökkenti a kókuszolaj, amelyet kissé megmelegítve, csekély mennyiségben kell a hajra felvinni tincsenként, és pár cseppet a fejbőrbe is masszírozzunk be. Húsz perc hatóidő után a fent említett módon mossuk és szárítsuk meg az immár gyönyörűen csillogó hajunkat.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés