Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 31. – 09:51 | Kárpátalja |
A Kárpátalja Református Egyház cigánymissziós munkatársai idén második alkalommal szerveztek egyházkerületi cigánymissziós családi csendesnapot, melynek ezúttal Tiszaágtelek adott otthont. Fotó: Marton Erzsébet

Hirdetés

A Kárpátalja Református Egyház cigánymissziós munkatársai idén második alkalommal szerveztek egyházkerületi cigánymissziós családi csendesnapot, melynek ezúttal Tiszaágtelek adott otthont. Ezen a napon benépesült a helyi cigánygyülekezet közösségi házának, óvoda-iskolájának szépen rendezett udvara.

A hatalmas sátor alatt dicsőítő énekek zengtek, várva és hívogatva mindenkit, hogy együtt adjanak hálát ezen a napon Istennek minden jótéteményéért. Balog Sándor, a gyülekezet lelki vezetője örömmel köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy összetartozunk, Jézus mindnyájunk megváltója, Isten gyermekei vagyunk.

Az igét ezúttal Barta Elemér hirdette, aki Tiszaújlakról érkezett. Ezúttal a kapernaumi százados példáján hívta fel a figyelmet a felebaráti szeretet fontosságára, arra, hogy meglássuk a környezetünkben élő szenvedőt, s hogy tegyünk érte, vigyük Jézus elé, hittel imádkozzunk érte. Arra is figyelmeztetett, hogy „a napok gonoszak”, keressük és fogadjuk be Jézust minél hamarabb, hisz nem tudjuk, mennyi időnk van, meddig szól Isten hozzánk. Ő készít alkalmakat, ilyen ez a mai is, nem halogathatjuk a találkozásunkat Jézussal, halljuk meg hívó szavát, menjünk hozzá még ma! Ehhez viszont ki kell nyitnunk szívünk ajtaját, mert csak úgy tud oda belépni.

És ne legyünk közömbösek, vigyük oda hozzá a felebarátunkat is, mint tette ezt a százados, mondta az igehirdető.

Ezalatt a gyerekek három csoportban a saját szintjüknek megfelelően foglalkoztak az igével, énekeket tanultak. Később pedig a játszóteret népesítették be, s önfeledt gyermekkacaj töltötte be a teret. A szülők, nagyszülők pedig boldogan gyönyörködtek bennük.

Idő közben megérkezett a Nagydobronyi Zöldág Énekkar, akik lélekemelő dalokat, énekeket adtak elő. De itt egész nap szívből jövő dicsőítések hangzottak. És voltak bizonyságtételek, szólt az evangélium mindenki épülésére.

A lélek táplálása mellett a testiekről is gondoskodtak a szervezők: hatalmas bográcsban főtt a gazdag egytálétel, ami mellé édesség is került az asztalra.

– Milyen céllal rendezték ezt az alkalmat? – kérdeztük Balog Sándort.

– Számunkra nagyon fontos, hogy a gyülekezeteink összegyűljenek a gyerekekkel így iskolakezdés előtt, nyár végén, amikor hazajönnek a szülők külföldről is, hogy a gyerekeket beiskoláztassák. Mivel egész idő alatt távol vannak, nagyon sokszor csak interneten keresztül hallgatják az igehirdetéseket. Itt most van lehetőség arra, hogy eljöjjenek, megfogják a szülők a gyerekek kezét, és együtt jöjjenek, hogy együtt legyünk, közösen. Hiszen Krisztus gyülekezete vagyunk, és lehet, hogy embereknek sajnos el kell menni Kárpátaljáról a jelenlegi helyzetben, sokat tartózkodnak külföldön, de így együtt a gyerekeknek is példát tudnak mutatni, a szülők is kicsit feltöltődnek, és hiszem, hogy boldogan és nagy hittel fognak visszamenni dolgozni.

– Honnan érkeztek most erre a rendezvényre?

– Jelenleg a tiszaágteleki gyülekezetben vagyunk, Kisdobronyból, Dimicsőről, Nagydobronyból, Szernyéről, Badalóból, Csapról jöttek el a testvérek, Nagygejőcről is itt van jó néhány család, nagyon fontos számunkra, hogy ők is legyenek. A nap mottója, hogy összetartozunk.

– Idén egyházkerületi cigánymissziós csendesnapnak adott otthont Tiszaágtelek.

– Tavaly Csonkapapiban, a missziós központban szerveztük az alkalmat, idén ide hoztuk el – veszi át a szót Barta Elemér cigánymissziós lelkészi munkatárs. – Hálás vagyok, hogy itt lehetünk. És a másik, ami miatt hálás vagyok, hogy különböző helyekről, különböző gyülekezetekből vannak itt cigány testvérek, és érzik azt, hogy nincsenek egyedül. Itt elmondhatják egymásnak a nyomorúságaikat, a bajaikat, az örömeiket, a nehézségeiket, amikkel szembenéznek, és ez erősíti őket, hogy azért sokan vagyunk. Csodálatos dolog, csodálatos érzés együtt lenni, látni ezeket a boldog arcokat az Úr Jézus Krisztus lábainál, ennél nagyobb öröm nincsen. Látták ezt a holland testvérek is, akik támogatták az alkalom megszervezését.

– A nap végén még lesz egy evangelizációs alkalom is – folytatja Balog Sándor. – Az udvarban, mint látjuk, egy kereszt van felállítva szimbólumként, hiszen Jézus egy ilyen kereszten halt meg értünk, felvitte a bűnünket, átokká lett érettünk. Arra biztatunk mindenkit, vigye bűnét a kereszt alá, írja azt homokba, mint ahogy az egyik kedves énekünk is mondja – homokba kell írni mindazt, ami fáj –, ha a bűnt is beleírjuk, Jézus elé visszük, akkor ő eltörli azt, megbocsátja nekünk, ha szívvel kérünk. Végezetül egy-egy igés lappal és áldással fog mindenki hazamenni.

Marton Erzsébet

Hirdetés

  • Egyházkerületi cigánymissziós családi csendesnap Tiszaágteleken
  • Egyházkerületi cigánymissziós családi csendesnap Tiszaágteleken
  • Egyházkerületi cigánymissziós családi csendesnap Tiszaágteleken
  • Egyházkerületi cigánymissziós családi csendesnap Tiszaágteleken

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 35. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés