Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 31. – 10:30 | Magyarország |
2021. augusztus 26-tól 28-ig került megrendezésre a Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók I. Világtalálkozójára (MOVT 2021). Fotó: Jakab Lajos

Hirdetés

Csaknem két esztendős előkészületi munka után, 2021. augusztus 26-tól 28-ig került megrendezésre a Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók I. Világtalálkozójára (MOVT 2021). Az eseménynek a rövidesen kétszáz éves fennállását ünneplő Magyar Tudományos Akadémia adott otthont, amelynek termeiben a három nap során párhuzamosan is zajló szekcióknak köszönhetően összesen 85 előadásra került sor. A világtalálkozón Kárpátaljáról 19-en vettek részt, akik a dr. Csík Adalbert-Ferenc által irányított Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) tagjaiként lehettek jelen.

A világtalálkozó létrejöttében az amerikai (HMA) és az angliai (MHA-UK) magyar orvosközösségek mellett a Kárpát-medencei magyar orvosokat, egészségügyi dolgozókat patronáló Magyar Egészségügyi Társaság (MET) és a magyarországi szakmai szervezeteket tömörítő Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) vállalt döntő szerepet. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, védnökei pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az ünnepélyes megnyitón a szervezőbizottság nevében elsőként Altorjay István, a MOTESZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki örömmel konstatálta, hogy az utóbbi másfél évben zajló COVID-19 járvány hullámai közepette is sokan jelentkeztek a világtalálkozóra, akik kivétel nélkül az egészség megőrzéséért, a betegségek legyőzéséért dolgoznak, és most szakmai és emberi kapcsolatok révén erősíthetik meg a slágerből is jól ismert tényt, hogy ,,mi egy vérből valók vagyunk”.

,,Száz évvel ezelőtt úgy nézett ki, hogy mint oldott kéve, széthull nemzetünk. Bár az akkori tragédia társadalmi következményei a mai napig érezhetők, ma mégis itt vagyunk, és egy évszázad egyedüllét után, végiggondolva helyzetünket és szerepünket, úgy néz ki, hogy a nemzet Közép-Európában mégis betölti azt a hivatását, amit ezeregyszáz évvel ezelőtt Szent István meghatározott” – mondta köszöntőjében Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

A rendkívül színes háromnapos előadássorozat során az általános szemléletű előadások mellett a legmodernebb diagnosztikai újdonságoktól kezdve izgalmas terápiás tapasztalatokig, korszakos új tudományos felismerésig terjedő széles palettát kínáltak a hallgatóknak. Nagyon izgalmas és érdekes volt például Pusztai Gabriella ,,Magyar orvosok távoli tájakon” nevet viselő előadása, aki az elmúlt évszázadokban, évtizedekben a világ minden szegletében megfordult kiváló magyar orvosok áldozatos munkájáról tartott beszámolót. Az előadók között volt a közmédiában az elmúlt hónapokban rendre megnyilvánuló dr. Merkely Béla, a 11 ezer hallgatót tömörítő Semmelweis Egyetem rektora, aki a koronavírus elleni harcban kifejtett intézkedésekről és tudományos eredményekről beszélt. Vagy említhetném még az ugyancsak közszereplőnek számító dr. Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját, aki a humán gyógyítás perspektíváiról tartott előadást, de rajtuk kívül számos komoly szaktekintélynek örvendő orvos tárta elénk az egészségügy legfrissebb eredményeit.

A szakmai előadásokon való részvétel mellett, esténként tartalmas kikapcsolódásra is lehetőség nyílt. Csütörtökön a Budapest rendezvényhajón vehettünk részt egy finom vacsorán, amely során a Dunáról csodálhattuk meg az esti Budapest meseszép látványát. Pénteken a kívülről és belülről is impozáns látványt nyújtó Szent István Bazilikában vehettünk részt egy orgonakoncerten, majd idegenvezető segítségével körbejárhattuk a csodálatos szentély termeit.

A magam és az eseményen részt vevő többi kolléga nevében ezúton szeretnék köszönetet mondani a kárpátaljai résztvevők teljes részvételét finanszírozó szervezőknek a világtalálkozó napjai alatt szerzett tudományos ismeretekért, a magyar fővárosban megtapasztalt és megélt élményekért.

Jakab Lajos,
badalói családorvos, a MOVT résztvevője

Hirdetés

  • Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók világtalálkozója
  • Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók világtalálkozója

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 35. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!