Hirado.hu
| 2021. 08. 31. – 12:00

Az illegális bevándorlók gyalog és kisbuszokban megbújva próbálnak nyugatra jutni illegálisan, papírok nélkül. De sokan jönnek a Földközi-tengeren is. A lampedusai tábort 250 főre tervezték, de jelenleg már ötször annyian vannak a központban.

A török külügyminiszter nyilatkozatában elmondta: szó sem lehet arról, hogy Törökország további migrációs terhet bírjon el – írja a Hirado.

Szünet nélkül újabb és újabb migránscsónakok indulnak Észak-Afrikából Olaszország felé.

A hétvégén több mint ezer illegális bevándorló szállt partra Lampedusa szigetén. A migránsok felét – 539 főt – egyetlen csónakból mentették ki az olasz hatóságok. Érkezésük körülményét egy szicíliai ügyész vizsgálja, aki szerint egy ekkora csoport mozgatása szervezett bevándorlásra utal.

Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke ugyan üdvözölte, hogy az ügyészség végre észrevette, hogy a migrációt bűnszervezetek mozgatják, ugyanakkor úgy látja: szerinte ez nem migráció, hanem invázió.

Év eleje óta több mint 38 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba.

A zsúfoltság miatt a hatóságok egészségügyi veszélytől tartanak. Az olasz kormány négy karanténhajót üzemeltet, ahol a koronavírusos migránsokat helyezik el. Matteo Salvini nyilvánosságra hozta, hogy egyenként a fenntartásuk naponta 50 ezer (18 millió forint) euróba kerül. A jobboldali politikus szerint a költségeket a mostani belügyminiszterrel, Luciana Lamorgesével és a baloldali Demokrata Párttal (PD) kellene megfizettetni.

Közben a szárazföldön újabb menekültáradat indulhat Európa felé. A tálibok hatalomátvétele miatt tömegek hagyják el Afganisztánt. Törökország azonnal lépett: 295 kilométer hosszú határfalat épít az Iránnal közös határára, és az elsők között jelentette be: nem fogad be afgán migránsokat.

A török külügyminiszter ezt vasárnap megerősítette, miután német kollégájával, Heiko Maasszal tárgyalt Antalyában. Mevlüt Cavusoglu arra emlékeztetett: Törökországban él a legtöbb migráns a világon, a legtöbben szíriaiak, mintegy 3,7 millióan, míg az afgán kolónia nagyjából 300 ezerre tehető.

„Szó sem lehet arról, hogy Törökország további migrációs terhet elbírjon. Ankara a migrációt illetően kellő mértékben eleget tett erkölcsi és humanitárius felelősségének” – fogalmazott a török külügyminiszter.

Németország szerint meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Afganisztánban és fel kell készíteni a környező országokat az afgánok befogadására.

Már tömegek vannak Európai Unió kapujában is. Ezek az illegális bevándorlók a balkáni útvonalon érkeztek a szerb határtelepülésre, Majdányba.

Az M1 tudósítja azt mondta:

Majdányban szinte már csak migránsokat lehet látni, a helyiek többsége elköltözött a faluból.

„Abban az utcában, ahol a falu egyetlen kisboltja található, nagyjából 300 migráns húzódik meg az elhagyott házakban. Akik - saját bevallásuk szerint - azt várják, hogy besötétedjen, és újra megpróbáljanak átjutni a magyar határon, papírok nélkül, illegálisan.”

Az adatok szerint csaknem 700 határsértővel szemben intézkedtek a magyar rendőrök a hétvégén. És hétfőn sem volt megállás, több mint 80 illegális migránst tartóztattak fel a hatóságok. Voltak, akik gyalog érkeztek, mások kisbuszban bújtak el.

A rendőrök és katonák mindenkit visszavittek az ideiglenes határzárhoz, a sofőrök ellen pedig embercsempészet miatt indult eljárás. Egyikük azonban az igazoltatás előtt otthagyta a járművét és elszaladt Dunaújvárosnál, az M6-os autópályán. A hatóságok keresik. A kisteherautóban 17 migránst találtak.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek