HáziPatika.com

| 2021. 08. 05. – 06:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pajzsmirigybetegségben szenvedők többsége állandó gyógyszeres terápiára szorul, a szükséges dózis azonban idővel változhat.

Előfordulhat, hogy túlműködésbe megy át a pajzsmirigy-alulműködés, vagy éppen fordítva, ezért rendszeres kontrollvizsgálat indokolt, és időnként változtatni is kell a felírt gyógyszer dózisán. Erről Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpontpajzsmirigyspecialistája beszélt - írja a Házipatika.com.

Szinte nincs olyan szerv, amelynek funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigyhormonok: szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben és az agyi működésben. A létfontosságú pajzsmirigy-működést az agyalapi mirigy szabályozza, amely a hipotalamusz irányítása alatt áll. Előfordulhatnak pajzsmirigy-zavarok, egyebek mellett alulműködés és túlműködés - utóbbi életveszélyes állapotot, akár halált is eredményezhet.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei szerteágazóak és hamarabb mutatkoznak, mint alulműködésnél. Túlműködés esetén előfordulhat szapora szívverés, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, nehezebb légzés, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, meleg és nedves bőr, illetve nőknél menstruációs zavarok. Alulműködésnél is megfigyelhető fáradtság, menstruációs zavar, illetve olyan tünetek alakulhatnak ki, mint hízás, hidegintolerancia vagy depresszió.

Változhat a gyógyszerek dózisa

A pajzsmirigy-betegségben szenvedők többsége gyógyszeres terápiára szorul: ennek hatását, a dózis adagját rendszeresen ellenőrizni kell. Dr. Békési Gábor PhD szerint éppen ezért félévente szükséges elmennie a páciensnek a szakorvosához. Előfordulhat, hogy túlműködésből pajzsmirigy-alulműködésbe és fordítva, alulműködésből túlműködésbe megy át a betegség. Ennek hátterében az alkalmazott készítmény dózisa áll - szerencsére viszont általában csak átmeneti változásról van szó.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!