MTI

| 2021. 08. 05. – 08:48

A varsói Chopin repülőtérre érkezett szerda este a tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja, a fehérorosz futó biztonsági okokból Bécsen keresztül utazott Lengyelországba.

A futónő eredeti bejelentések szerint Tokióból közvetlenül Varsóba repült volna szerda reggel a LOT lengyel állami társaság járatával, az utolsó pillanatban azonban változtatott tervein, és a bécsi gépre szállt fel - írja az MTI.

A varsói külügyi tárca ezt követően közölte:

a lengyel diplomáciai szolgálat folyamatosan gondoskodik Cimanouszkajáról.

A futónővel kapcsolatot tartó fehérorosz közösség egyik tagja elmondta, hogy a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát.

Cimanouszkaját vasárnap a fehérorosz olimpiai csapat vezetői akarata ellenére fel akarták tenni egy Minszkbe induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen.

Az olimpikon hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot. Ugyanilyen vízumot ítéltek oda Cimanouszkaja férjének is – közölte szerda délután a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller. Hétfőn az ukrán sajtó arról számolt be,

hogy a férj, Arszeny Zdanyevics, Fehéroroszországból Ukrajnába menekült.

A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni.

A lengyel politikai vezetők hétfőn bejelentették: amennyiben Cimanouszkaja úgy kívánja, biztosítják számára pályája folytatását Lengyelországban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt közölte, hogy Cimanouszkaja ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a fehérorosz olimpiai csapattól.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek