Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 07. – 07:07 | Kárpátalja |
 A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló előadás premierjére Nagydobronyban került sor július 27-én, másnap pedig a Munkácsy Mihály Magyar Házban élvezhette az előadást a közönség.

Hirdetés

Fedák Sári a legismertebb beregszászi, mondják oly sokan. De a legismertebb magyarok sorában is előkelő helyet foglal el. Mindez nem véletlen, hisz az általa megformált (férfi és női) alakok – többek között János vitéz, Bob herceg vagy Sybill – is oly közel állnak az egyszerű néphez, hogy könnyedén befogadják azokat. Fedák Sári a vidéki kisvárosból indulva meghódította nem csupán a főváros színházkedvelőinek szívét, de az ország határain kívül is hírnévre tett szert.

Nem mindennapi élete, buktatóktól sem mentes pályája a mai nemzedéket is foglalkoztatja. A kárpátaljai származású Jászai Mari-díjas színésznőnk, Szűcs Nelli fantáziáját is megmozgatta ennek a sokak által kedvelt, ám pályája végén sorsüldözötté vált primadonnának az élete.

A Nemzeti Színház művészének előadásában már korábban is láthattunk egy Fedák Sári önálló estet, most pedig Dobronyi rózsát Zsazsának címmel elevenítette fel a nagyszerű előd életének néhány epizódját, a szülőföld iránt érzett soha nem múló szeretetét. Az előadást – melyben narrátorként közreműködik az ugyancsak földink, és szintén Jászai Mari-díjas színésznő, Tarpai Viktória – magyar nótákkal (kísért a Zsazsa bandája együttes) és divatbemutatóval fűszerezték: Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező ruháin ezúttal a dobronyi keresztszemes rózsák elevenedtek meg, melyek a nagydobronyi Őrhidi Ágnes keze munkáját dicsérik.

 A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló előadás premierjére Nagydobronyban került sor július 27-én, másnap pedig a Munkácsy Mihály Magyar Házban élvezhette az előadást a közönség. Mindkét helyszínen hatalmas sikert aratott.

Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az egyesület azt a célt tűzte ki, hogy a kárpátaljai hagyományok és értékek öregbítsék a magyar nemzet hírnevét a Kárpát-medencében és a világban. A Kárpátalja Kincsei nevet viselő programsorozat keretében művészi fotókiállítást szerveztek, ingyenesen elérhető online játék került kidolgozásra, illetve elkészült két divatkollekció: az egyik beregi szőttessel, a másik nagydobronyi keresztszemes hímzéssel lett díszítve. Molnár Eleonóra a mostani előadásról szólva úgy fogalmazott, hogy az a próza, a népzene és a divat egy különleges kombinációja.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte: Fedák Sári a magyar színháztörténetnek megkerülhetetlen figurája és az operett műfajának egyik legkiemelkedőbb tehetsége volt… Az operettprimadonna egyszeri és megismételhetetlen marad, attól függetlenül, hogy ki mit gondol társadalmi szerepvállalásáról vagy épp kissé botrányos magánéletéről. Jó látni, hogy a kárpátaljai magyarság még mindig milyen büszkeséggel viseltetik szülötte iránt, fogalmazott a miniszteri biztos.

Szűcs Nelli pedig előadásával tovább örökíti, tovább öregbíti Zsazsa hírnevét.

A Kárpátaljai KultúrKaraván szervezésében augusztus végén Tiszaújlakon, október 26-án pedig, Fedák Sári születésnapján Beregszászban is bemutatásra kerül az előadás.

Kósa Eszter

Hirdetés

  • A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló előadás premierjére Nagydobronyban került sor július 27-én, másnap pedig a Munkácsy Mihály Magyar Házban élvezhette az előadást a közönség.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 31. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés