Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 07. – 15:55 | Kárpátalja |
A kárpátaljai nagycsaládosoknál már rég megvalósult a nemek egyenjogúságának magasztos elve, hisz évente rendszeresen megtartják az édesanyák hetét, meg az édesapák napját.

Hirdetés

Egy sor imponáló adat jellemzi a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének tevékenységét. A közel egy évtizede alakult civil szervezethez mostanáig 858 család csatlakozott a megye 83 településéről. Ami pedig az egyesületben zajló munka minőségét jellemzi: a tagcsaládok összességében évente több mint harminc élményalapú, közösségépítő programban vehetnek részt. Ezek legtöbbje olyan, amelyikre bármelyikünk szívesen jelentkezne. Mert ugyan melyikünk hagyna ki egy családi tábort, lovasnapot, sítúrát, néhány napos vízitúrát, vagy a horgászsulit, illetve a szüreti bált! No és egy nagycsaládos hétvégét a festői szépségű Kárpátokban! És közülünk ugyan ki ne szeretné átélni egy fantasztikus utazás keretében az anya-lány, illetve az apa-fia együttlét intimitását?!

A kárpátaljai nagycsaládosoknál már rég megvalósult a nemek egyenjogúságának magasztos elve, hisz évente rendszeresen megtartják az édesanyák hetét, meg az édesapák napját. De hogy ennél tovább menjünk: a nagyszülők napja is programba van iktatva, hisz mint tudjuk, ők is a család elválaszthatatlan részét képezik.

A minap nem akármilyen keretek között, egy hangulatos helyszínen, a Dédai-tónál, a fürdőzési idényre az egyesület által bérelt szektorban került sor a helyi összekötők találkozójára, ahol a résztvevők kötetlen formában beszélték meg a mögöttünk hagyott időszak legérdekesebb programjait. De a nagycsaládosok egyesületénél mi is a dolga egy összekötőnek? Elsősorban a kapcsolattartás a reá bízott családokkal, az egyesületi élettel kapcsolatos legfrissebb információk eljuttatása az aktuális programokról, az azokon való részvétel feltételeiről való tájékoztatás.

A minapi összejövetelre több mint harminc helyi összekötő jött el. Akik az árnyas fák alatt egy nagy kört formálva mondták el a nagycsaládosok eddigi tevékenységével és a jövővel kapcsolatos gondolataikat. Ahány résztvevő, annyi meglátás, annyi új javaslat. Ám mindegyik beszámolóból az derült ki, hogy a szervezet által lebonyolított programok rengeteg élményt nyújtanak, emellett család- és közösségépítő jelentőségük is óriási.

A kívülálló számára úgy tűnt, hogy talán a házasság hete rendezvénnyel kapcsolatban jött a legtöbb pozitív visszajelzés. És ez valószínűleg nem véletlen. Hisz akár nagy-, akár kis-, akár csonkacsaládban élünk, a mindennapok kihívásaival valamennyiünknek szembe kell nézni. Természetesen szó esett a legközelebbi programokról is. Az egyik a többnapos vízitúra a Dnyeszter folyón, a másik szintén kellőképpen izgalmas: vonatos kirándulás Lembergbe.

Végezetül, hogy a nagycsaládosok nem csupán kapni, de adni is szeretnek: döntés született arról, hogy idén októberben a Vadvölgy panzióban ismét önkéntes napra kerül sor, ahol a résztvevők csinosítani fogják állandó hegyvidéki táborhelyüket, megannyi közös élmény, nagyszerű alkalom helyszínét.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 31. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!