HáziPatika.com

| 2021. 08. 07. – 08:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A menopauza sok nő számára komoly fizikai és lelki kihívást jelent, ezért érdemes felkészülten várni. Azonban ez azért sem könnyű feladat, mert nehéz előre megjósolni, hogy pontosan kinél milyen tünetekre és változásokra lehet számítani.

Ismerjük fel a tüneteket

A változókor kezdete mindenkinél egyedi, de általánosságban elmondható, hogy nőknél 45 és 55 éves kor között zajlik. A hosszú folyamat során - ami néhány évtől akár bő egy évtizeden keresztül is tarthat - a szervezetben a női hormonok termelődése lassan csökkenni kezd, majd teljesen megszűnik. A változásra először jellemzően a menstruáció rendszertelenné válása utal. Gyakran előfordul, hogy szinte követhetetlenül váltják egymást a két-három hetes, majd a több hónapig is elhúzódó ciklusok. Eközben előfordulhat szokatlanul nagy mennyiségű vérzés is, ami ilyenkor szintén normálisnak számít - írja a Házipatika.com.

Az, hogy a menopauza kinél milyen és mennyire intenzív tüneteket okoz, személyenként nagy eltéréseket mutathat. A klimax során előfordulhatnak hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavar, szélsőséges hangulatingadozás, súlygyarapodás, hajhullás, fejfájás, csontritkulás, gyakori vizelési inger, hüvelyszárazság, nemi vágy csökkenése, valamint megnőhet a különböző szívbetegségek kockázata is. Az elkerülhetetlen változások megismerése és elfogadása sokat segíthet ebben az időszakban.

Fontos az érzelmi támogatás

A várható tünetekkel kapcsolatos félelmek, érzések megosztása az érzelmi felkészülés elengedhetetlen része már a negyvenes évek első felében. Érdemes ezekről beszélni, egyeztetni az orvosunkkal, illetve, ha van olyan családtag, barát vagy közösség, akivel megoszthatjuk a gondolatainkat, az nagyban segíthet a feldolgozásban. A környezetünk támogatásával, a biztonságos, pozitív légkör kialakításával sokat tehetünk a menopauza előtti és alatti stabil lelkiállapotért, csökkenthetjük az elszigeteltség érzését és az esetleges szorongást.

A változókorban lévő nők egymást is hatékonyan támogathatják akár érzelmileg, akár abban, hogy együtt fogjanak bele a várható klimaxos tüneteket enyhítő, egészséges életmódváltásba. Ennek része lehet az optimális testsúly elérését vagy megőrzését segítő étrend kialakítása, a szabadidő megszervezése, valamint a rendszeres testmozgás - például úszás, jóga, vagy táncterápia - is. Ez nemcsak pozitívan befolyásolja a lelkiállapotot, hanem elsegíti az éjszakai nyugodt alvást is, és általánosságban csökkenti, enyhíti a menopauzás tüneteket.

Segítőink: a gyógynövények

Fontos tudni, hogy a testi és lelki tünetek enyhítésére hormonmentes lehetőségek is elérhetőek. Sokat segíthetnek különböző alternatív kezelések - például akupunktúra, hidro- vagy hipnoterápia -, illetve a gyógynövények is. A változókori panaszokra az egyik legismertebb a poloskavész (Cimicifuga racemosa), amely a gyógyszerekéhez hasonló hatékonysággal képes enyhíteni a klimaxszal járó testi tüneteket. Választhatóak olyan kombinált készítmények, amelyek a poloskavész mellett orbáncfüvet is tartalmaznak. Az orbáncfű hatékonyan enyhíti a hangulatingadozásokat, csökkenti a feszültséget és segíti a nyugodt alvást.

Az intim panaszok is orvosolhatóak

Egyes változókori tünetek amellett, hogy az intim együttléteket befolyásolhatják, a hétköznapi tevékenységekre is hatással lehetnek. A száraz, viszkető, fájdalmas érzéssel járó hüvelyszárazságon azonban hatékonyan enyhítenek a hialuronsav-tartalmú kúpok: táplálják és nedvességgel töltik fel a hüvely kiszáradt szöveteit, segítik a hámosodást, és a csupán pillanatnyi enyhülést hozó intim síkosítókkal ellentétben ezek képesek hosszú távú segítséget nyújtani.

A kezelés kiegészíthető olyan hialuronsav-, illetve édesmandulaolaj-tartalmú kenőcsökkel is, amelyek hatékonyan gyógyítják az apróbb sérüléseket, erősítik a szövetek szerkezetét, javítják azok tónusát, rugalmasságát, tápanyagellátását és regenerációját. Mivel ezek a kezelések is maximálisan hormonmentesek, ezért azoknak sem kell aggódniuk, akik nem szeretnének vagy egészségügyi okokból nem élhetnek a hormonpótlás lehetőségével.  

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!