Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 08. – 11:11 | Kárpátalja |
Horváth Evelin  egy igazi maximalista egyéniség. Vendégeinek mindig tudása legjavát nyújtja, hogy a hölgyek igazán elégedettek legyenek az általa elkészített frizurákkal.

Hirdetés

A fodrászat művészete még az ókorba nyúlik vissza. Már az egyiptomiak is nagy hangsúlyt fektettek megjelenésükre. A hajápolás ekkor kapott igazán nagy figyelmet. A görögök az istenek ajándékának tekintették a hosszú hajat, melyben a férfiak erejét és lelkét vélték felfedezni. A hölgyek hajpompájukat szalagokkal copfba vagy kontyba kötötték. Azóta többezer év telt el, de a hajszobrászat művészete nem ment ki a divatból. Sőt egyre jobban fejlődött, gondoljunk csak a mai szépen elkészített hajkoronákra!

Horváth Evelin – aki a Relax szépségszalonban várja vendégeit – egy igazi maximalista egyéniség. Vendégeinek mindig tudása legjavát nyújtja, hogy a hölgyek igazán elégedettek legyenek az általa elkészített frizurákkal. Vele beszélgettünk tervekről, kihívásokról.

– Hogyan indult a fodrász karrierje?

– A középiskola befejezését követően anyukám ösztönzésére vágtam bele a szakma elsajátításába. Nem voltam a fodrászat rajongója, azt gondoltam, hogy megtanulom az alapokat, kipróbálom magam, aztán ha nem lesz hozzá hajlamom vagy tehetségem, tudok majd váltani, mást tanulni. Azonban kellemeset csalódtam. Azt kell, hogy mondjam, teljesen beszippantott ez az ágazat, jó pár éve aktívan dolgozom a szakmában, és soha nem bántam meg, hogy ezt választottam.

– Hogy emlékszik a kezdetekre? Akadtak nehézségei?

– A szakma alapjait itt, Beregszászban sajátítottam el, később pedig több tanfolyamon, továbbképzésen Budapesten, Kijevben, Lembergben stb. is részt vettem, hogy még inkább bővítsem a tudásomat. Azt el kell ismernem, hogy egy jó fodrász évek alatt válik igazi szakemberré. Egy-két év alatt csupán minimális betekintést lehet nyerni ebbe a szerteágazó szakmába. Mivel én elég maximalista vagyok, így mindent azonnal tudni szerettem volna, és ügyesen csinálni. Be kellett látnom, hogy ez nem így működik. Idő, türelem, kitartás, gyakorlás és sok tanulás útján válhat jó szakember valakiből. Az évek alatt több szalonban is megfordultam már, másfél éve pedig a Relax szépségszalon szuper csapatának vagyok a tagja, ahová egy nagyon jól összekovácsolódott kollektíva új tagjaként érkeztem. Örömmel tapasztaltam, hogy azonnal befogadtak. Ezért a mai napig hálás vagyok. Nagy Irénkének, a szalon vezetőjének szakmailag és emberileg is sokat köszönhetek neki.

– Milyen kérésekkel keresik meg leginkább?

– Én balayage és alkalmi frizura specialista vagyok, tehát leggyakrabban színátmenetes szőkítéseket és menyasszonyi, illetve alkalmi hajak elkészítését vállalom. Erre építem a marketinget is. A balayage évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Ennek oka valószínűleg az, hogy nagyon sokoldalú, variálható, lehet játszani az arányokkal, így teljesen személyre szabható. Nem képez kontrasztos lenövést, így hónapok múltán is igényes marad a festés. Alkalmi frizura trendek terén a romantikus loknik, fonatokkal, feltűzéssel, esetleg különleges hajdíszekkel kombinálva nagyon közkedveltek. Ezen kívül a klasszikusan elegáns kontyok – számomra is ez a kedvenc – szintén népszerűek a vendégek körében.

– Milyen lépései vannak egy-egy hajkezelésnek?

– A joico négylépéses hajszerkezet újraépítő kezelést szoktam javasolni, valamint elkészíteni a vendégeimnek. A kezelésnek számos előnye van, például megjavítja a haj sérült keratinláncát, feltölti nedvességgel a porózus kutikulát, erőt és tartást ad a hajnak. Első lépésként egy mélytisztító samponnal megmossuk a hajat, második lépésként jöhet a kutikula kezelése, felvisszük a keratint, majd lemossuk azt. Utolsó lépésként egy hidratálás következik, amivel biztosítjuk a frizura rugalmasságát. Hozzáfűzném, hogy sokan vakon követik a trendeket, ami nem mindig jó. Fontos, hogy a konzultáció során – a kezelés előtt mindig átbeszéljük a vendéggel az elképzeléseit – megtaláljuk azt a színt, formát, fazont, amelyet a vendég a sajátjának érez, és amitől magabiztosnak érzi magát. Lehet bármilyen divatos egy frizura, ha neked nem áll jól, nem érzed magad komfortosan vele, ne készíttesd el!

– Mennyire szükséges fejleszteni a szaktudást?

– Elengedhetetlen, hogy fejlesszük magunkat, mivel egy folyamatosan megújuló és fejlődő szakmáról van szó. Mindig van új a nap alatt a trendeket, technikákat illetően. Ezenkívül a közösségi oldalakról a vendégek is inspirálódnak különböző festési vagy frizura trendekből, amelyeket ki szeretnének próbálni, és ha a fodrász ezeket nem tudja megvalósítani, akkor az kellemetlen helyzetet tud szülni, a vendég pedig könnyen egy másik szakemberhez fordulhat elképzeléseivel. Ahogy korábban említettem, figyelemmel követem az aktuális tanfolyamokat, országhatáron belül és kívül egyaránt, hogy még inkább fejleszthessem meglévő tudásomat.

– A szépségiparban dolgozónak jó kommunikációs képességgel kell rendelkeznie.

– Nem véletlenül szoktuk egymás között mondogatni a kollégákkal, hogy pszichológusok is vagyunk, hiszen, ha valaki leül a székünkbe, sok mindent megoszt velünk, elmeséli az életét, munkáját. Nagyon szeretem hallgatni például, amikor a menyasszonyok a jövendőbeli férjükkel való első találkozásuk történetét osztják meg. A munkánk sikerének nem csak a kifogástalanul elkészített frizura a titka, hanem a kellemes légkör megteremtése, a jó kommunikációs készség, kedvesség, barátságos viselkedés is.

– Mit jelent önnek a fodrászat?

– A vendégeim elégedettsége, az, hogy szeretnek hozzám visszajárni, feltölt. Emellett kisebb tanfolyamokat is szoktam tartani kollégáknak, és nagyon jó érzéssel tölt el, amikor azt látom, hogy egy tőlem látott technikát, megoldást beépítenek a későbbi munkáikba. Sosincs két ugyanolyan haj, két egyforma vendég, amely nagy kihívást jelent számomra, de közben kiélhetem a kreativitásomat is. Valamint motivációt is jelent nekem a munkám, hiszen évről évre fejlődik a szakma, és ha az ember lánya képben akar lenni, akkor nem ragadhat le egy szinten, tartani kell a lépést, fejlődni kell.

– További tervek…

– Sajnos a járványhelyzet tavaly keresztülhúzta a terveimet, de idén végre sikerül megvalósítani egy régi vágyamat, hogy Budapesten dolgozzam tovább, remek szakemberek között egy szuper szalonban.  Új ország, új emberek, új szalon – nem kis váltás, viszont biztos vagyok benne, hogy sok lehetőség is megnyílik ez által előttem. A továbbiakban, mint ahogy eddig is, szeretnék tanfolyamokat tartani fodrászoknak, leginkább alkalmi frizura készítésében.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 31. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!